Aktivizam i mladi

Stevan MILOŠEVIĆ dobitnik književne nagrade „Momčilo Tešić“: Pisma iz VERZUNIUMA najbolja proza u 2023. godiniStevan Milošević iz Vranja, dobitnik je nagrade „Momčilo Tešić“ koju dodeljuje književni list „Svitak“. Miloševićeva knjige „Pisma iz Verzuniuma“ koju je izdala izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka, po mišljenju žirija najbolja je proza u tekućoj godini.

Žiri ove prestižne književne nagrade činili su Gordana Maletić, koja je ujedno bila i predsednica žirija, i dva člana Milijan Despotović i Branko Stevanović. Odluka da književna nagrada pripadne Stevanu Miloševiću donešena je jednoglasno.OBRAZLOŽENJA NAGRADE

Bez imalo patetike, Milošević je, preko pisama koja dečak piše, čitaocu predstavio njegov unutrašnji život i specifičan način na koji se prilagođava velikom svetu oko sebe. Postepeno saznajemo kako se skučenost malog sveta sobe, uz pažnju, ljubav, i snažan psihički život može prevazići. Ona može otvarati vidike i pomoći da se stvari ispravno shvate. Iako neuređena kao univerzum, soba, kao i psiha, može biti malo ispreturana i specifična, ali ispunjena smislom i razumevanjem koji čine da dečak sazri kao stabilna ličnost. Novodobijeni svet postaje ne samo podnošljivo mesto za život već i čitav jedan lični Verzunium, stoji u obrazloženju nagrade.Podsećamo, književnu nagradu „Momčilo Tešić“ dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege autorima koji pišu na srpskom jeziku, a čija su dela za decu po svojoj suštini podjednako okrenuta savremenom i novom, koliko i uvažavanju naše kulturne baštine.

U duhu Momčila Tešića, ona su primerena uzrastu i imaju obeležja njegove poetike, kao i sposobnost da književnost učine dobrodošlim dragocenim poklonom mladom čitaocu. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene: Ljubivoje Ršumović, Momčilo Odalović, Raša Popov, Slobodan Stanišić i drugi.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Holy Stevan 13/11/2023
    2. Kenozoik 13/11/2023

    Ostavi komentar