Stefan Tasić: Spremamo se za LOKALNE izbore i u VRANJUStefan Tasić, diplomirani Politikolog sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji trenutno obavlje funkciju koordinatora razvoja pokreta „Ne davimo Beograd“ u razgovoru za portal InfoVranjske.rs otkriva planove ovog pokreta za osnivanje odbora u Vranju i u ostataku Pčinjskog okruga.

Tasić je rođen u Vranju, gde je završio OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, i gimnaziju „Bora Stanković“ Vranje.InfoVranjske.rs: Da li će pokret „Ne davimo Beograd“ osnovati svoj lokalni odbor u Vranju?

Tasić: Pre nekoliko meseci pokret Ne davimo Beograd je doneo odluku da zajedno sa partnerskim i prijateljskim lokalnim pokretima krene u proces izgradnje partije na nacionalnom nivou. Ova odluka je došla kao prirodan sled događaja nakon aprilskih izbora na kojima smo osvojili oko 100 000 glasova u Beogradu, a na republičkom nivou postali parlamentarna snaga sa samostalnim poslaničkim klubom. Od tada smo prošli više hiljada kilometara širom Srbije razgovarajući sa građanima i građankama i povezujući se sa različitim formalnim i neformalnim grupama građana sa kojima delimo vrednosti. Smatramo da je vreme da se nakon jedne decenije autoritarne i kriminalne vlasti Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, a koja je, između ostalog, bila praćena i konstantnom fragmentacijom opozicije i nemogućnošću konsolidovanja jake opozicione snage, pruži jasna i kredibilna alternativa režimu i na republičkom nivou. U tom kontekstu, plan je da završimo sa postavljanjem osnove za registraciju partije do kraja godine, do kada je planirano da imamo i inicijativni odbor u Vranju. Ovom procesu pristupamo temeljno, jer želimo da izgradimo lokalni odbor koji će biti funkcionalan, održiv i aktivan. Kao neko ko dolazi iz Vranja, ja posvećujem posebnu pažnju ovom pitanju, ali moram naglasiti da je decentralizacija jedna od naših centralnih vrednosti i da vranjskim odborom ne sme da se upravlja iz Beograda, kao što je to često slučaj sa tradicionalnim političkim strankama u Srbiji. Takođe, bitno je napomenuti da ćemo kao partija promeniti i naziv sa kojim će moći da se identifikuju ljudi iz svakog dela Srbije.InfoVranjske.rs: Da li pored Inicijativnog odbora u Vranju, biti formirani i opštinski i Okružni odbor?

Tasić: Mi smatramo da lokalni nivo treba da bude osnovni nivo političkog delovanja i organizovanja i na taj način će i naša politička organizacija biti ustrojena. Biti na terenu sa građanima i nuditi konkretna rešenja za konkretne probleme, jer lokalni aktivisti su oni koje najbolje poznaju svoje sredine. Ovo naravno podrazumeva formiranje lokalnih odbora za delovanje na nivou gradova i opština. Detaljnije definisanje strukture buduće partije je u toku i tim procesom se prevashodno bavi radna grupa za izradu statuta koju vodi naša poslanica Biljana Đorđević. Što se tiče okružnih odbora, to pitanje je takođe još uvek u procesu razmatranja, ali pitanje je da li su okružni odbori neophodni, jer i sami okruzi svakako nemaju posebne nadležnosti već su prema našem pravnom sistemu podružnice centralne vlasti. Takođe, i u našem političkom sistemu ne postoji okružni nivo izbora. Ovakav odnos se često preliva i na delovanje stranaka gde se onda imenuju okružni poverenici koji služe za kontrolu i disciplinovanje lokalnih odbora od partijske centrale i to treba imati u vidu. Svakako ćemo podsticati saradnju opštinskih odbora koji dele zajedničke probleme, jer verujemo da je to svrsishodnije od okružnih odbora.

BIOGRAFIJA


Stefan Tasić je rođen 1993. godine u Vranju.

Diplomirao je Politikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
Nakon osnovnih studija je završio master studije u Nemačkoj na Univerzitetu u Manhajmu s fokusom na kvantitativne metode, kompetitivni autoritarizam i procese demokratizacije.
Bio je angažovan kao saradnik pri Fakultetu političkih nauka kao i na Univerzitetu u Manhajmu. Dodatno se usavršavao u Hamburgu u oblasti istraživanja tržišta.
Učestvovao je na više konferencija, programa i seminara u SAD-u, Belgiji, Panami, Španiji, Holandiji i Norveškoj.
Bavi se istraživačkim radom.
U pokretu je trenutno aktivan kao koordinator razvoja pokreta i vodi radnu grupu za formiranje lokalnih odbora i koordinaciju povereništava

InfoVranjske.rs: Koalicija „Moramo“ jasno je postavila svoje prioritete u Beogradu, šta će biti vaši glavni ciljevu u Vranju?

Tasić: Bez obzira da li je u pitanju Beograd, neki drugi grad poput Vranja ili Srbija u celosti, centralne vrednosti oko kojih smo se okupili ostaju iste, a to su demokratizacija i decentralizacija, borba protiv socijalnih i ekonomskih nejednakosti i zdrava životna sredina. S druge strane, naravno da svaki grad u Srbiji ima i svoje specifične probleme koji u tom smislu zahtevaju i nešto drugačiji pristup u adresiranju I rešavanju istih. Nažalost, Vranje se već duži niz godina suočava sa rastućom socijalnom i ekonomskom nejednakošću gde mala grupa ljudi, često ona bliska vlasti, ima mnogo, dok se većina građana bori da preživi i živi dostojanstveno. Sa ovim je povezana i ugroženost radničkih prava i na to ćemo posebno staviti naglasak. Već neko vreme svedočimo degradaciji radnika i radnica u Vranju, i dovoljno je podsetiti se mnogobrojnih primera kršenja radničkih prava u, sada već, zatvorenoj fabrici obuće Geoks gde institucije nisu adekvatno reagovale i zaštitile radnike. Takođe, tu su i problemi poput korupcije, partokratije i nekompetentnog upravljanja gradom, što na političkom nivou, što na nivou javnih ustanova i preduzeća.

InfoVranjske.rs: Da li je planirana saradnja sa pripadnicima Nacionalnih manjina na jugu Srbije?

Tasić: Mi već sarađujemo i nastavićemo da sarađujemo sa svim pojedincima, grupacijama i organizacijama u borbi za drugačiju i bolju Srbiju bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost. Ovo se naravno odnosi i na pripadnike manjina. Recimo, već neko vreme imamo odličnu saradnju sa Forumom Roma Srbije koji su i naši koalicioni partneri i sa njima ćemo i dalje nastaviti da radimo zajedno u okviru nove nacionalne organizacije. Naša odbornička grupa je juče obeležila 25 godina od ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića. Takvi zločini se ne smeju dešavati. Mi se borimo za Srbiju u kojoj nema mesta mržnji i nasilju i od te borbe nećemo odustati.

InfoVranjske.rs: Da li će pokret učestovavati na loklanim izborima 2024. godine u Vranju?

Tasić: Apsolutno. Lokalni izbori koji nas očekuju na proleće 2024. imaju ogroman značaj i mogu,  i biće, veliki korak ka smeni SNS-a i SPS-a. Podsetiću vas da je na proteklim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka izgubila apsolutnu većinu, u Beogradu imaju krhku i tanku većinu od dva odbornika, dok rezultati za beogradske izbore pokazuju da je režim izgubio većinu u deset beogradskih opština. Takođe je bitno naglasiti i rezultate referenduma o ustavnim promenama iz januara ove godine, kada je opcija “ne” pobedila u mnogim gradovima u Srbiji. Moram da kažem da nekad imam osećaj kao da živimo dan mrmota. Vreme je za ofanzivu na režim i krajnji je trenutak da izađemo iz začaranog kruga defetizma i političkog samosažaljenja i krenemo da delujemo mnogo proaktivnije. Upravo zato na temeljima borbi za naše gradove i javna i prirodna dobra širom Srbije, širimo pokret i gradimo nacionalnu organizaciju. Rezultati poslednjih izbora ukazuju da je na delu krnjenje režima i zato su nadolazeći lokalni izbori posebno značajni čemu će naša partija dati poseban doprinos.

MSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Drug Raja 19/10/2022
  2. Radoje Domanovic 19/10/2022
  3. Dragana 19/10/2022
  4. simpo 20/10/2022
  5. Čarobnjaci 20/10/2022
  6. Milos 20/10/2022

  Ostavi komentar