Stajić i Manić na čekanju: Rasime, spasi me i Palmina hladovina

Eko Taxi Vranje

Aleksandar Stajić, gradski većnik za zdravstvo i čelnik Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, i Dejan Manić, direktor „Parking servisa“ i predsednik GrO Jedinstvene Srbije Jagodinca Dragana Markovića Palme, sa više nade od ostalih lidera i liderčića koalicionih partnera vranjskih naprednjaka, iščekuju kraj avgusta i formiranje nove Vlade Srbije, a na osnovu rezultata parlamentarnih izbora od 3. aprila ove godine.

A od novog ili možda starog sastava buduće Vlade Srbije zavisiće njihov status u gradskoj vlasti u Vranju, u proevropskoj i prozapadnoj varijanti Stajić ima bolje šanse da se opet „prikači“ uz vladajuću koaliciju na lokalu, mada i Manić nije bez izgleda da se nađe na tronu i dobije kakvu-takvu funkciju u nekom od javnih preduzeća i ustanova.U proruskoj, levičarsko-desničarskoj varijanti sa naglašenim insistiranjem na nacionalnim interesima, Stajićeve šanse su manje od Manićevih, jer je njegov lider Rasim Ljajić nepoželjan u Vladi Srbije postavljenoj na performansima „srpsko-ruskog“ sveta, a Manićev šef Palma zakleti je protivnik nezavisnosti Kosova i svih „izopačenosti“.

FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju
FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju

Stajiću, ipak, u obe varijante preostaje da svom partijskom lideru uputi reči Vuka Draškovića iz prve decenije 21. stoleća, dakle, da krikne „Rasime, spasi me“, polazeći od neverovatne političke adaptabilnosti Ljajićeve i decenijama dokazanog preširokog koalicionog kapaciteta i univerzalne poželjnosti u svakojakim koalicijama, podrazumeva se, vladajućim.

Manić je za razliku od Stajića, u proruskoj varijanti svakako sigurniji da će njegovom šefu, kao i do sada, poći za rukom da mu oposli učešće u gradskoj vlasti u Vranju, ali on sa, doduše, malo zebnje i mnogo nade, veruje da će Palma, pa samim tim i on, Manić, opstati i u prozapadnoj varijanti, polazeći od otvorenosti Jagodine prema investitorima iz zemalja Evropske Unije koji dominiraju u gradu podno Juhora.

Na kraju, nezavisno od nagađanja i često vrlo smelih pretpostavki kao će izgledati buduća Vlada Srbije, odnosno i tačnije, kako će to iskušenje „prelomiti“ u sebi i za sbe i oko sebe lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za Stajića i Manića dolazeće leto ove godine biće i vruće i hladno i krajnje neizvesno za njihove ambicije.

Jer, uprkos velikim, a pritajenim nadanjima, i lider SDPS u Vranju i lider JS, po diktatu (ne)prilika i mogućih političkih obrta, nikako ne mogu da budu do kraja sigurni hoće li im biti udeljeno makar i malo parče koalicionog kolača na tronu gradske vlasti u Vranju.

S. Kostić  1. fikus 06/05/2022
  2. Bugarin bosilegrad 06/05/2022
  3. Pitam se Pitam 06/05/2022
  4. Suzana 06/05/2022
  5. Novosel 06/05/2022
  6. Miki 06/05/2022
  7. Pera Lozac 07/05/2022
  8. El 07/05/2022
  9. Mm 08/05/2022

  Ostavi komentar