Šta uraditi da kuhinja blistaČesto se kaže da je kuhinja srce doma i centar kućnog života. Ovo je razlog zašto je čista kuhinja prvi korak do potpuno čiste kuće. Na našim prostorima oduvek se porodični život u kući najviše odvijao u kuhinji. Ovo je glavna i važna prostorija u kojoj se planira, radi i uživa u toplini doma. Čak i ako nekada niste u mogućnosti da postignete idiličan red u kući, samo sređivanje kuhinje doprinosi osećaju da je sve na svom mestu.

Svakodnevno sređivanje kuhinje je imperativ za održavanje prostora, ali i redovno detaljno čišćenje je svakako potrebno. Postoji više načina kako to da uradite i kojim redosledom, ali ima i nekih korisnih stvari koje treba imati na umu ako želite da čišćenje traje  što kraće, a ipak bude efikasno.Koristite odgovarajuće alate i sredstva za čišćenje

Ako pri ruci imate prilagođena sredstva za čišćenje, bićete efikasniji. Strugač za struganje ravne ploče električnog šporeta olakšaće vam posao. Možete koristiti prirodna sedstva za čišćenje kao što je soda bikarbona, sirće, limunov sok.

Počnite organizovano

Ispraznite mašinu za pranje posuđa ili cediljku za ceđenje, pa prvo operite posuđe ukoliko ga ima u sudoperi.Očistite prašinu sa vrha frižidera i kuhinjskih ormarića. Čišćenje od vrha uvek ima smisla. Na ovaj način se prašina taloži na sledećoj nižoj površini koju ćete sigurno očistiti. Ako postoji razmak između vaših gornjih kuhinjskih ormara i plafona, razmislite o oblaganju te površine papirom. Papir će pokupiti svu prašinu, pa je dovoljno povremeno ga zameniti.

Očistite male aparate

Na ovo nećete potrošiti mnogo vremena, ali je dobro da očistite ostatke iz mikrotalasne pećnice, aparata za kafu, tostera. Blender možete lako očistiti tako što ćete ga do pola napuniti toplom vodom, dodajte kap tečnosti za pranje suđa, a može i kap sirćeta ili malo limunovog soka. Ostalo je da uključite nekoliko sekundi i dobro isperete.
Obrišite unutrašnjost mikrotalasne pećnice. Završite brisanjem spoljašnjosti svakog malog uređaja. Možete koristiti krpu od mikrovlakana navlaženu rastvorom belog sirćeta ili višenamenskog sredstva za čišćenje. Sirće nemojte koristiti na nerđajućem čeliku, jer bi moglo da skine sjaj sa uređaja. Ovde nemojte zaboraviti spoljašnjost rerne. Ako bi detaljno čišćenje rerne bilo možda bolje obaviti u nekom drugom trenutku, čišćenje spoljašnjeg dela bi i te kako promenilo izgled kuhinje. Prednju stranu rerne dobro očistite univerzalnim sredstvom za čišćenje i učinite da blista.

Pređite na veće površine

Posuđe je oprano, a vaši mali kuhinjski aparati sijaju, vreme je da pređete na radnu površinu. Najbolje je skinuti sve sa radnih površina dok ovo obavljate, mnogo bolje nego pomerati dok brišete. Obrišite temeljno radne ploče uz dodatak sredstva za čišćenje koje odgovara materijalu od kojeg su izrađene. Kada je materijal u pitanju,  kvarcne ploče za kuhinju su odličan izbor, što se održavanja tiče. Otporne su na fleke, a čiste se veoma jednostavno, krpom i mlakom vodom.

Šta uraditi da kuhinja blista? Koristite male trikove

Kanta za smeće u kuhinji širiće neprijatan miris ako je ne dezinfikujete redovno. Iako su u njoj uglavnom ostaci hrane, ipak može da se oseća kada se pokvare. Možete uzeti komad vate i natopiti eteričnim uljem, postavite ovo ispod kese za smeće i videćete da deluje. Ovaj efekat možete postići i sa limunom.

Sudoperu od nerđajućeg čelika ispolirajte brašnom. Najpre je dobro osušite, a onda je pospite brašnom. Ispolirajte je i iznenadićete se kako blista.

Za čišćenje emajliranog posuđa koristite sodu bikarbonu. U šerpu koju treba očistiti zagrejte vodu do ključanja, dodajte sodu bikarbonu i kuvajte još koji minut. Drvenom kašikom skinite svu masnoću i ostatke hrane, a zatim isperite.

Soda bikarbona je odlična da se rešite upornih mrlja od kafe iz šolja koje stalno koristite. Dovoljno je da u šolju sipate malo sode bikarbone i vode, pomešate da napravite pastu, a zatim dobro istrljajte.

Ovaj magični praškasti proizvod može vam pomoći da pročistite kuhinjske cevi od masnoće i istovremeno dodate malo osvežavajućeg  mirisa. Isperite odvod toplom vodom, a zatim sipajte šolju sode bikarbone, dodajte pola šolje limunovog soka i sačekajte hemijsku reakciju. Rezultat je odličan.

Povremeno se desi se da nešto od posuđa korodira. Koroziju sa posuđa ili drugih mesta u kući skidajte krompirom. Isecite krompir na pola, a zatim ga umočite u tečnost za suđe ili sodu bikarbonu i istrljajte zarđalo područje. Taj deo krompira odsecite i ponavljajte postupak nekoliko puta.

Ovo su samo neki od trikova i saveta za čišćenje. Kuhinja je prostor koji koriste svi članovi porodice. Zbog toga je bitno da bude organizovana i čista, a bilo bi lepo da svi u tome učestvuju.

Kada ste sve ovo obavili, zamenite stare sunđere i krpe za brisanje novim. Stavite buket svežeg cveća na neko vidljivo mesto i uživajte u pogledu na svoju besprekorno čistu kuhinju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar