Šta su zubne krunice i zašto su popularne?Krunice su verovatno najpoznatiji, a svakako najčešće ugrađivan protetski rad kada je reč o nadoknadi zuba.

Razlog popularnosti zubnih krunica je njihova univerzalnost, relativno povoljna cena i odlične estetske karakteristike.U nastavku ovog članka objasnićemo sva tri razloga popularnosti zubnih krunica, kao i zašto su bezmetalne krunice trenutno najbolja od svih vrsta krunica.

Kada se koriste zubne krunice?

Krunice se mogu ugraditi na tri osnovna načina, u zavisnosti od problema koji je potrebno da reše:  • Navlaka na prirodnom zubu
  • Zamena za nedostajući zub ugrađena na implant
  • Deo zubnog mosta

Navlaka na prirodnom zubu

Kada kod pacijenta dođe do većeg kvara, koji nije moguće nadoknaditi plombom, ili je zub polomljen kao posledica traume ili kvara, krunica može biti rešenje.

U ovom slučaju potrebno je da se u lokalnoj anesteziji izbrusi prirodni zub u debljini od svega jednog do dva milimetra, a na prirodni zub se ugrađuje krunica, odnosno cementira.

Krunica odgovara u potpunosti prirodnom izgledu zuba, po svom obliku, veličini i boji, tako da se nakon ugrađivanja krunice ne primećuje da je reč o veštačkom zubu.

Kada je reč o materijalu od kog je krunica izrađena, ona može biti izrađena od metala na koji je izlivena keramika, ili u potpunosti od keramike, kada je reč o takozvanim bezmetalnim ili keramičkim krunicama.

Za razliku od metalokeramičkih krunica kod kojih metalna linija na ivici desni ponekada može biti vidljiva, keramičke krunice pružaju potpuno prirodan izgled, a neke studije su pokazale da su čak izdržljivije i dugotrajnije jer ne može doći do loma na mestu spajanja keramike i metala.

Krunice na implantima

Drugi način ugradnje krunice jeste njihovo vezivanje na zubni implant.

Zubni implanti se ugrađuju kada je potrebno nadoknaditi prirodni koren zuba, i nakon zarastanja oni u potpunosti preuzimaju ulogu korena zuba koji nosi vidljiv deo zuba, u ovom slučaju zubnu krunicu.

Sama krunica se ne razlikuje u zavisnosti od toga da li je ugrađena na prirodni zub ili implant, osim u načinu na koji se vezuje za zub ili implant.

Za razliku od cementiranja, krunica se za implant vezuje uz pomoć specijalnog šrafa koji se naziva abatment.

Zubni most

Poslednji način upotrebe zubnih krunica jeste kao deo zubnog mosta. Mostovi su zapravo niz od nekoliko krunica vezanih u jednu celinu, koja ima ulogu da nadoknadi izgubljen zub.

Most ima najmanje tri, a najviše četiri člana, od čega je po jedan član sa svake strane fiksiran za prirodni zub ili zubni implant, dok središnji članovi nadoknađuju, odnosno premošćuju, prostor nedostajućeg zuba. 

Zubnim mostom se mogu nadoknaditi najviše dva vezana nedostajuća zuba, ali je takođe moguće pribeći i kombinovanom rešenju implanata i zubnih mostova kako bi se nadoknadio veći broj nedostajućih zuba.

Zaključak

Zubni mostovi su odličan način za nadoknadu zuba, kako iz funkcionalnih, tako i estetskih razloga. 


Za ugradnju mosta neophodno je nekoliko poseta stomatologu koji će izbrusiti zub, uzeti otisak i obaviti nekoliko proba, nakon čega će krunica biti fiksirana za zub pacijenta ili implant.

Prosečan životni vek krunice je relativno dugačan, preko pet godina, a vrlo često i znatno duže uz pravilno održavanje higijene i pažljivu upotrebu, kao i redovne kontrole stolatologa.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar