Aktivizam i mladi

Šta POKAZUJE istraživanje o NASILJU u školama: Pretnje, PSOVKE, TUČE…Istraživanje o prevenciji vršnjačkog nasilja u svim vranjskim osnovnim i srednjim školama iz plana za borbu protiv nasilja u periodu od 2024. do 2026. godine, sprovedeno je kroz upitnike koje je popunilo 1392 roditelja i 377 nastavnika.

Učenici potvrđuju da misle da su svi oni upoznati sa pravilima ponašanja i kućnim redom u školi. Određen broj učenika različitih uzrasta se ne oseća bezbedno zbog nedisciplinovanih i nevaspitanih drugova, dok i postotak nastavnika i roditelja smatra da škola nije bezbedna za učenike.Kao razlozi se navode nemili događaji prošle godine u Beogradu, svađe, pretnje, psovke, tuče u školi. Vršnjačko nasilje je rasprostranjeno toliko da ga učenici prihvataju kao nešto normalno i vrlo često ne prijavljuju, smatrajući da se ništa ne može promeniti. Nevaspitanje dece i nepoštovanje ličnosti nastavnika, kao i uticaj interneta i društvenih mreža roditelji takođe ističu kao problem. Ukazali su i na nepostojanje video nadzora i dovoljno osvetljenja u svim školama.

Ono što još više zabrinjava je podatak da oko 80 odsto roditelja i učenika nisu nikada učestvovali u realizaciji preventivnih ili interventnih aktivnosti škole. Mali broj učenika koji je odgovorio da je učestvovao u prethodno navedenim aktivnostima, navode da su to najčešće bile radionice, sportske aktivnosti, prezentacije i učešće u aktivnostima vršnjačkog tima.Roditelji uglavnom odgovaraju da su njihova deca upoznata sa vrstama i nivoima nasilja, mehanizmima zaštite, vaspitnim i disciplinskim merama koje se primenjuju u takvim situacijama. Skoro polovina učenika nižih razreda misli da se neko od vršnjaka ponaša ,,neprimereno” u školi.

Na pitanje da li ste dobili informacije od svog deteta koje se najčešće situacije nasilja dešavaju na nivou škole, najveći broj roditelja je istakao da nema informacije i da misli da NEMA nasilja u školi.

Nije zanemarljiv podatak da tek polovina anketiranih učenika redovno razgovara sa roditeljima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Profa 27/04/2024

    Ostavi komentar