Šta obavezno treba da uradite pre nego što oglasite stan ili kuću na prodaju

Eko Taxi Vranje

Ako stavljate svoj dom na tržište, sigurno želite da ga brzo prodate i po mogućnosti po najboljoj ceni. Ključ za postizanje ovakvog cilja je da treba znati šta kupci traže kada biraju budući dom za sebe. U nastavku teksta saznaćete šta obavezno treba da uradite pre nego što oglasite stan ili kuću na prodaju. Postoje neke osnovne stvari koje u velikoj meri mogu uticati na konačnu cenu, a samo od vas zavisi da li ćete se malo potruditi kako biste povećali vrednost svoje nekretnine.

Krečenje kao početni korak

Krečenje je odličan početni korak, jer ne zahteva mnogo novca, vremena i veština. Ono može biti tajno oružje za prodaju nekretnine i jedan od brzih načina da ubedite kupca da odabere vaš dom sa zidovima koji su savršeni i bez potrebe za remontom. Osvežavanje zidova kući daje sjaj koji je primetan čak i na slikama. Sveža boja može da izdvoji vašu nekretninu u očima zainteresovanog kupca, dajući osećaj sigurnosti i udobnosti jer ostavlja utisak dobro održavanog prostora.Agenti za nekretnine tvrde da su prvi utisci veoma važni i preporučuju da obavezno okrečite dnevni boravak, hodnike i spavaće sobe, a dobro je da povedete računa i o zidovima garaže. Krečenje jarkim i upadljivim bojama je možda zabavno, ali može da šteti prodaji. Smele boje zamenite neutralnim nijansama, one mogu biti prihvatljive samo za neke zidove. Potrudite se da boje u vašem domu budu neutralne i lako uklopive uz bilo koji nameštaj, a sam prostor neka deluje svetlo i komforno. Krečenje mesec dana pre otvaranja nekretnine za razgledanje, preporučljivo je, jer eliminiše mogućnost intenzivnog mirisa boje koja se koristi.

Farbanje i modernizacija

Evo nekoliko mesta kojima treba dati prioritet kada je farbanje u pitanju. Prvi utisci počinju na ulaznim vratima. Farbanje ulaznih vrata je baš zbog toga veoma važno. Nećete uzalud gubiti vreme ako se posvetite farbanju kuhinjskih ormarića. Stručnjaci za nekretnine kažu da se kupcima u većini slučajeva dopala kombinacija bele i sive  boje na kuhinjskiim elementima. To je malo utrošenog vremena i novca, a menja izgled cele kuhinje. Pored promene boje, kuhinjski prostor možete dodatno „osvežiti“ dodavanjem neke otvorene police ako za to imate prostora. One će vašoj kuhinji dati moderan i savremen izgled.

Detaljno čišćenje

Najvažniji zadaci koje prodavac treba da obavi pre nego što svoju nekretninu oglasi za prodaju su oni koji transformišu prostor u svež i primamljiv dom, spreman za useljenje. Današnji kupci koji pretražuju na Guglu ključne reči kao što su: prodaja stanova Niš, Beograd, Kragujevac i slično, žele da vide čistu i urednu kuću. Ako vaš dom svojim izgledom ne privuče odmah pažnju na fotografijama, kupac će preći na sledeću nekretninu i verovatno nećete dobiti drugu šansu.

Stručnjaci za nekretnine kažu da postoji nekoliko lakih zadataka u vezi sa održavanjem kuće koje treba obaviti i početi s njima mesec dana pre oglašavanja nekretnine.

Uradite dubinsko čišćenje. Verovatno znate da vaš dom treba da bude uredan i detaljno čist. To podrazumeva čišćenje teško dostupnih mesta, prozora, knjiga na policama. Agenti nekretnina često kažu da dom treba da izgleda novo. Za ovaj posao možete unajmiti stručnjake. Niko ne sumnja u vaše sposobnosti čišćenja, ali vi ste navikli da živite u vašem stambenom prostoru pa možda i ne primećujete da bi on mogao biti i čistiji. Na primer, ako imate kućne ljubimce, vaš dom može poprimiti mirise koje vi čak i ne primećujete jer ste na njih naviknuti. Iz tog razloga treba osvežiti sve podove. Razmislite o profesionalnom čišćenju tepiha i podova. Ukoliko posle toga ostaju mrlje i fleke, morate razmisliti o skupljem poduhvatu koji podrazumeva zamenu tepiha.

Male i velike popravke

Popravite pokvarene stvari. Pre nego što ljudi kupe automobil, vole da urade probnu vožnju. Na sličan način testiraju i kuću koju razgledaju i vide kao potencijalni dom. Oni uključuju i isključuju stvari, otvaraju vrata i još mnogo toga, tako da nemojte pretpostavljati da neće primetiti probleme koje niste uspeli da rešite. Nije teško napraviti male popravke koje mnogo doprinose celokupnom utisku. Popravite slavinu koja vas je nervirala, vrata ormana koja se nisu lepo zatvarala, zategnite šarke, popravite vrata koja škripe. Potencijalni kupci ne samo da će pažljivo pregledati ove stvari, već će im dati i vrednost u novcu.

Obratite pažnju na sijalice u stanu, uverite se da sve rade. Kada je osvetljenje adekvatno, kupci podsvesno misle da prodavac posvećuje posebnu pažnju detaljima i to gradi neku vrstu poverenja. Pored toga, proverite prekidače i njihovu funkcionalnost u svim prostorijama jer je bitno da i oni budu ispravni da ne biste došli u neprijatnu situaciju prilikom pokazivanja nekretnine.

Verujte, ove naizgled sitnice, mogu imati zaista negativan uticaj na prodaju. Ne želite da kupac predstavi ponudu i kaže da će mu trebati mnogo novca na određene popravke.

Uz malo truda i priprema  koje ćete obaviti, prikažite svoj dom u najboljem svetlu.  • Ostavi komentar