Šta ne treba raditi posle upotrebe Botoxa?Nakon tretmana Botoxa, važno je preduzeti određene mere opreza kako bi se osiguralo optimalno delovanje tretmana i izbegle potencijalne komplikacije. Evo ključnih stvari koje bi trebalo izbegavati nakon primene Botoxa:

Izbegavanje fizičkog napora

Nakon tretmana Botoxom, preporučuje se izbegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti najmanje 24 sata. Aktivnosti kao što su trčanje, dizanje tegova ili bilo koji oblik napornog vežbanja mogu povećati krvni pritisak i dovesti do širenja Botoxa na nepoželjne regije lica.Ostanite uspravni

Važno je ostati u uspravnom položaju nekoliko sati nakon tretmana, idealno najmanje četiri sata. Ležanje ili naginjanje može omogućiti Botoxu da se premesti iz ciljane oblasti, što može smanjiti efikasnost tretmana ili uzrokovati asimetriju.

Izbegavajte dodirivanje ili masiranje tretiranog područja

Nakon tretmana, trebalo bi izbegavati masiranje ili pritiskanje tretiranog područja. Ovo može prouzrokovati širenje Botoxa na okolne mišiće i promeniti njegove efekte.Ne koristite šešire ili trake za glavu

Izbegavanje tesnih šešira ili traka za glavu koje mogu pritisnuti ili trljati tretirana područja je važno u prvih nekoliko sati nakon tretmana.

Izbegavajte alkohol

Alkohol može povećati rizik od modrica i otoka, pa se preporučuje izbegavanje alkohola najmanje 24 sata pre i posle tretmana.

Zaštita od sunca

Izbegavanje direktnog izlaganja suncu, solarijumima i saunama na dan tretmana može pomoći u smanjenju rizika od iritacije ili promene u delovanju Botoxa.

Ne koristite određene lekove i suplemente

Nakon tretmana, trebalo bi izbegavati lekove koji mogu povećati šanse za krvarenje, kao što su aspirin,vitamin E, ibuprofen i riblje ulje. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što napravite promene u svojoj rutini lekova.

Ne primenjujte toplotu na tretirano područje

Izbegavanje toplotnih tretmana poput vrućih kupki ili parnih kupatila tokom prvih 24 sata takođe može pomoći u sprečavanju širenja Botoxa.

Tretmani lica

Generalno se preporučuje izbjegavanje drugih tretmana lica najmanje 24 sata nakon primene Botoxa. To uključuje dubinsko čišćenje lica, pilinge, masaže lica i bilo koje druge tretmane koji mogu uključivati snažno trljanje ili pritisak na kožu. Takvi tretmani mogu dovesti do širenja Botoxa na područja koja nisu ciljana, što može uticati na rezultate tretmana. Nakon tog perioda, ako je koža normalna i nema znakova iritacije, blagi tretmani lica mogu se obavljati s oprezom.

Nadogradnja trepavica

Što se tiče nadogradnje trepavica, generalno nema direktne kontraindikacije s Botoxom, ali je dobro biti oprezan. Ako je Botox primenjen u području oko očiju ili na čelu, preporučljivo je sačekati najmanje 24 sata pre nadogradnje trepavica. To je kako biste osigurali da Botox ima dovoljno vremena da se stabilizuje, smanjujući rizik od njegovog premeštanja zbog ležanja ili pritiska tokom nadogradnje trepavica.

Izbegavajte letenje

Preporučuje se izbegavanje letenja neposredno nakon Botox tretmana, posebno u prva 24 do 48 sati. Promene u pritisku tokom leta mogu potencijalno uticati na raspodelu Botoxa, što može rezultirati smanjenjem efikasnosti tretmana ili nepravilnom distribucijom toksina.

Ovo pravilo može biti posebno važno za one koji često putuju ili planiraju putovanje odmah nakon tretmana. Uvek je dobra ideja konsultovati se sa svojim lekarom ili stručnjakom za Botox pre planiranja bilo kakvih putovanja nakon tretmana.

Pratite ove smernice kako biste maksimizirali efikasnost vašeg tretmana Botoxom i minimizirali bilo kakve negativne efekte. Ukoliko imate bilo kakve simptome ili nuspojave koje vas zabrinjavaju, obavezno se obratite svom lekaru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar