Šta je pokazalo istraživanje o stavovima NASTAVNIKA iz VRANJA prema LGBT mladima?Istraživanje o stavovima nastavnika na teritoriji Vranja prema LGBT+ mladima imalo je za cilj da prikaže realnu sliku o stavovima, informisanosti i spremnosti nastavnika da se bave ovom temom. Sprovedeno je kroz program “Srušimo četiri zida” koji su finansirali Evropska unija i Savet Evrope kroz grant dodeljen Krovnoj organizaciji mladih Srbije.

U istraživanju je učestvovalo šest osnovnih i srednjih škola, a veliki broj škola je odbio i nije otvoren za saradnju i razgovor o LGBT mladima. Pozivu se nisu odazvale osnovne škole Vuk Karadžić, Branko Radičević i Radoje Domanović. Od srednjih u istraživanju nisu učestvovale Tehnička, Hemijska i Medicinska škola.U istraživanju je naznačeno da 81,6 posto nastavnika zna šta znači termin LGBT, a 64 odsto smatra da je homoseksualnost poremećaj, iako je Svetska zdravstvena organizacija još 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste bolesti, dok 78,2 procenta zna na šta se odnosi termin transrodnost.

Više od polovine nastavnika smatra da se kvalitetnim vaspitno-obrazovnim radom može sprečiti da učenik postane pripadnik LGBT+ zajednice.Istraživanja pokazuju da 13 odsto nastavnika ima saznanje da u njihovoj školi postoje pripadnici LGBT populacije, a čak 67 procenata nema saznanje, što ukazuje na nevidljivost navedene zajednice.

Trideset posto smatra da LGBT deca mogu da imaju negativan uticaj na ostale učenike. Što se tiče diskriminacije, postoje skoro svi oblici homofobije, psihičko, fizičko, digitalno nasilje, pretnje, stereotipi.

Skoro 40 odsto smatra da nastavniku koji je deo LGBT nije mesto u školi, dok 44 posto nije želelo da se izjasni po tom pitanju.

Čak 26,41 procenat smatra da škola ne treba da bude inkluzivna kada je reč o pripadnicima LGBT (inkluzija u smislu uključenosti, otvorenosti, uvažavanje, pružanje podrške, poštovanja individualnosti).

Podsećamo da je po Zakonu o osnovama Sistema vaspitanja i obrazovanja pravo na obrazovanje i vaspitanje jednako za svu decu, i da je jedan od osnovnih ciljeva razvoj tolerancije i uvažavanje različitosti.

Prema Zakonu o zabrani diskriminacije, pod teškim oblikom diskriminacije smatra se mržnja i netrpeljivost po osnovu pola, rodnog identiteta i seksualne orijentacije i da svako ima pravo da se izjasni o tome.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. DETELINA 04/06/2024
  2. Jovan 04/06/2024
  3. Britki 04/06/2024
  4. SavaTalimat 04/06/2024
  5. Milorad 04/06/2024
  6. Tričko Prvi 04/06/2024
  7. Sasko 05/06/2024

  Ostavi komentar