SSP: Načelnik dr Veličković biće tema istražnih organaGrO SSP-a u Vranju, na čelu sa Rosom Drmonjić oglasilo se povodom smrti poroditelje iz Preševa, koja je potresla javnost. Saopštenje prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.

Smrt porodilje iz Preševa na Odeljenju ginekologije i akušerstva ZC Vranje uznemirila je javnost Pčinjskog okruga. Iako  građani i građanke Vranja već godinama, a poslednji put početkom januara, ukazuju na problematična iskustva, naznaku konstantnog akušerskog nasilja i loša kadrovska rešenja na ovom odeljenju vranjske bolnice, niko do sada nije reagovao.Načelnik dr Dragan Veličković biće tema istražnih organa, a ovoga puta nije izostala ni po svemu sudeći zakasnela reakcija direktora Zdravstvenog centra dr Saše Đorđevića, pa je Veličković smenjen sa načelničke funkcije.

Ipak, ostaje gorak ukus i pitanje direktoru ZC zašto slučaj smrti majke četvoro dece nije prijavljen policiji i tužilaštvu, kao i činjenica da zakasnela smena neće rešiti nagomilane probleme. Podsećamo, tužilaštvo je o ovom slučaju saznalo preko društvenih mreža, pa pokrenulo istragu. Takođe je ZC dao obećanje da će od maja biti moguće da porodilja ima pratnju, pitamo od kog tačno maja i od maja koje godine, pošto trenutno ne postoje ni naznake uslova za tako nešto. 

Podsećamo i da je predsednik Aleksandar Vučić u januaru pompezno obišao „jednom će biti izgrađeno“ odeljenje u društvu doktora Veličkovića u zgradi „buduće“ Ginekologije i najavio najsavremenije porodilište, te sam nametnuo pitanje “Ko će u njemu da radi”. 

Mi ovo pitanje ponavljamo uz skretanje pažnje da se u ZC Vranje pored sumnje na akušersko nasilje vrši i specifičan vid nasilja u smislu onemogućavanja redovne ginekološke nege, a vezano za nedostatak zaposlenih u Dispanzeru za žene. 

Podsećamo da je u Dispanzeru za žene Doma zdravlja i dalje gotovo nemoguće doći do lekara, jer ih nema i „pozajmljuju“ se sa Ginekologije, iako se čula izjava da su uspeli da “premoste”, te da sada dispanzer ipak radi. Opet pitanje nadležnima, kako je moguće da u protekloj deceniji niko nije predvideo ovakav ishod i zbog čega su partijski podobni lekari i lekarke umesto na specijalizaciju iz ginekologije „gurani“ na razne specijalizacije po svojoj želji što je i danas aktuelno prilikom takve vrste zapošljavanja. 

Gro SSP Vranje izražava duboko saučešće porodici stradale pacijentkinje. 

Osim toga, pozdravljamo inicijativu vranjskog Tužilaštva da se slučaj smrti i eventualna odgovornost utvrde.

U tom smislu, slučaj ćemo pomno pratiti do krajnjeg ishoda, uz dužnost da građanima i građankama skrećemo pažnju na svaku nepravilnost u radu nadležnih o kojoj budemo imali saznanje. 

Rosa Drmonjić, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Vranje

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. MINI 25/04/2024
  2. Nebojsa Stojanovic 25/04/2024
  3. Ivica 25/04/2024
  4. Ljiljana Savic 25/04/2024
  5. Dragica Ristic 26/04/2024

  Ostavi komentar