Srednjoškolci i FAKULTETI: Šta UPISATI?

Eko Taxi Vranje

U rečniku maturanata, jun i stres stoje jedno pored drugog kao sinonimi, a najveći stresor predstavlja pitanje izbora fakulteta i prijemnog ispita za isti.

Izbor fakulteta sa sobom nosi ogromnu dozu odgovornosti, u pitanju je prvi korak ka kreiranju budućnosti ovih mladih ljudi.„Šta upisati? Da li izabrati softverski inženjering samo zato što je dobro plaćen i ako više volimo filozofiju? Da li ići na medicinu samo zato što su to očekivanja roditelja? Da li završiti prava samo zato što mi je tata sudija?…“-sve su to dileme i pitanja koja konstantno prolaze kroz glavu velikih maturanata. Međutim, pretpostavlja se da, s obzirom na to da se krajem juna odžavaju svi prijemni ispiti,  do sada, većina zna koji će fakultet upisati-iz ljubavi prema datoj nauci ili pak „trbuhom za kruhom“… Evo kako su mladi gimnazijalci iz Vranja razmisljali o ovoj temi…

Na osnovu istrazivanja sprovedenog ranije ove godine, najveći broj gimnazijalaca, gledajući i prirodno-matematički i društveno-jezički smer, ima plan da upise Fakultet organizacionih nauka (FON).

Izabrao sam ovaj fakultet jer sam oduvek voleo programiranje i informatiku uopšte, a FON je jedan od najboljih, akreditovanih fakulteta u tom sektoru. Na osnovu iskustava drugih, zavoleo sam njihov način rada i učestvovanja u praktičnoj nastavi, kao i veliki broj organizacija i vannastavnih aktivnosti -kaže David Stevanović, učenik matematičkog smera.

Međutim, nije zanemarljiv ni broj učenika koji spremaju prijemni ispit za „tradicionalno popularne“ fakultete kao što su medicina, pravo, farmacija, ekonomija…Farmacija za mene predstavlja podjednako human sektor kao i medicina, kao jedna od njenih grana. Mnogi misle da nakon zavrsenih osnovnih studija jedini posao za farmaceuta je u apoteci, međutim to nije tako. Farmacija pruža širok izbor zanimanja nakon zavrsenih studija. A osim toga, sam rad u apoteci kao magistar farmacije podrazumeva direktan kontakt sa pacijentima i mogućnost da im pomognem na neki način, ali i činjenica da ne moram, poput doktora, da ih gledam u jako lošem stanju vec im posredno pomažem, je jako bitna u svemu. Zato sam i izabrala ovaj životni poziv za sebe, kaže Ivona Stošić, učenica matematičkog smera, o izboru svog životnog puta.

Međutim, još jedan od problema koji se javlja jeste „prezasićenost“ određenim profesijama, kao što je to slučaj sa pravnicima i ekonomistima.

Mihajlo Maksimović, učenik jezičkog smera, koji planira da upiše ekonomiju na to gleda drugačije od svojih drugova iz „klupe“.

Ekonomija kao sama nauka je dosta kompleksna i pruža mnogo mogućnosti. Nebitno koliko je to radno tržište preplavljeno ekonomistima, za njih će uvek biti posla u nekoj sferi, naročito za one koji se ističu svojim stečenim znanje, kaže Mihajlo za portal InfoVranjske.rs

Na kraju, važno je napomenuti da se najveć broj maturanata iz Vranja odlučuje da nastavi svoje obrazovanje u Beogradu ili Nišu, dok je odmah iza ovih gradova i Novi Sad.

Anđa Stanojković  1. Guda 21/06/2022
  2. Šanko 21/06/2022
  3. Za našu decu 22/06/2022
  4. Dr 22/06/2022
  5. Joka 23/06/2022
  6. Mina 23/06/2022
  7. oki 23/06/2022

  Ostavi komentar