Aktivizam i mladi

Spomenik REVOLUCIJI: Tužna slika VranjaSpomenik revuliciji podignut ispred Pedagoškog fakulta u jako je lošem stranju, mermer sa spomenika opada, a i prostor oko spomenika pun je rupa.

Nemar za kulturno nasleđe, podele iz prošlosti koje su žive i danas, kao nedostatak konkretnih ideja da se napravi smislena celina za mlade, odlično se vidi na primeru ,,dvorišta” dve najznačajnije institucije obrazovanja i kulture u Vranju, kao i samog spomenika koji je zaboravljen, osim za sedmi septembar i simbolično polaganje cveća na dan pobede.Vranje je od fašizma oslobođeno 7. septembra 1945 godine, a pomenuti spomenik je otkriven je 9. septembra 1985. godine na 41. godišnjicu oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Spomenik je autorsko delo vajara Ante Gržetića, izrađen u kubističkom stilu i predstavlja devojku, mladića i dečaka na konjima. Borci u bronzi simbolizuju masovan odlazak vranjanaca u partizane.Ovaj spomenik samo je jedan od dela kotoranina, koji je radio i na spomeniku Ivana Crnojevića na Cetinju, kao i spomenika ,,Bola i prkosa” i ,,Otpora i slobode” u spomen-parku ,,Kragujevački oktobar” u Šumaricama kod Kragujevca.

Iako uz vrlo malo truda ovaj prostor kao i sam spomenik mogli su da budu lep prostor za okupljanje ljudi i održavanje kulturnih manifestacija, ali je ovde očigledno realnost drugačije.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Блам 04/03/2022
    2. Lopovi 04/03/2022
    3. Radisa 04/03/2022

    Ostavi komentar