SOBINSKA REKA: Primer LOŠE PRAKSESobinska reka ili ono što je ostalo od nje protiče duž celog grada. Kao kod Južne Morave i Vranjske reke, dosadašnji uočeni ekološki problemi pokazuju da se Sobinska takođe bori sa zagađivanjem.

Jedan od najpoznatijih slučajeva zagađivanja Sobinske reke dogodio se 2015. godine, kada je zbog otpada iz klanice reka „pocrvenela“. Međutim, to nije jedini slučaj zagađivanja reke otpadom iz klanica, što su nam potvrdili i građani koji žive do same reke.Malo li je to što reka često podseća na baru. Ne pamtim koliko puta se desilo da se reka zagadi sa nekim otpadom iz fabrika, zabrinuto kaže stanovnik koji stanuje u blizini Sobinske reke.

Nedugo nakon slučaja „crvena reka“, desio se još jedan zastrašujući događaj. Sobinska je usled neuređenog korita reke, počela da potkopava grobna mesta, čime je ugroženo Sobinsko groblje.Već duže vreme, aktuelna je nerazjašnjena pojava “kanalizacije” u Sobinskoj reci, što predstavlja nepodnošljiv problem za ljude koji žive u užoj blizini reke.

O tome kako je važno da građani čuju tačne podatke, za InfoVranjske je govorio Nikola Mihajlović Cobi, profesor geografije i ekološki aktivista.

Da bi građani čuli tačne informacije, treba da se urade hidrološka istraživanja, a to do sada nije urađeno na Sobinskoj reci. Bez istraživanja, imamo samo pretpostavke. Građani zaslužuju tačne i proverene informacije, kritičan je Mihajlović.

Sve vranjske reke su u veoma teškoj situaciji, što su i potvrdili nebrojivi neslavni slučajevi.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Kum 16/12/2022

    Ostavi komentar