SNS za početnike: Izbori 2016. u znaku crvenih kartona za Zorana Antića

Eko Taxi Vranje

Kampanja za parlamentarne i lokalne izbore zakazane za 24. april 2016. godine biće zapamćena po „dodeli“ crvenih kartona Zoranu Antiću, tadašnjem gradonačelniku Vranja, na svečanosti u centru Vranjske Banje u režiji SNS i neregularnim načinima pridobijanja glasača u čemu su prednjačili naprednjaci i vranjski odbor Jedinstvene Srbije.

Svečano otvaranje renoviranog platoa u Vranjskoj Banji na prostoru između banjske škole, glavne banjske ulice i Pošte, nakon dva meseca izvođenja radova, zakazano je za 22. april 2016. godine, na prvi dan izborne tišine pred nedelju 24. aprila, kada su zakazani lokalni i parlamentarni izbori.Vrpcu su zajedno presekli dr Slavica Sotirović, predsednica Gradske opštine Vranjska Banja, gradonačelnik Vranja, socijalista Zoran Antić i načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović, predsednik Gradskog odbora SNS u Vranju i poslanički kandidat.

Među okupljenim građanima najmanje je bilo Banjčana, a najviše članova SNS koji su izlive svog nezadovoljstva, budući da su bili opoziciona stranka od kraja 2013. godine, iskazali su podizanjem flajera sa natpisom „Crveni karton za gradonačelnika“ i crvenih kartona, uz uzvike i dobacivanja „ua“, „lopovi, lopovi“.

Glavni režiser čitave priče sa crvenim kartonima bio je Goran Đorđević Đoša, tada direktor vranjskog „Jumka“ i sekretar vranjskog odbora SNS, zajedno sa brojnim „asistentima režije“ iz vranjskog i, podrazumeva se, iz banjskog odbora stranke.

Predsednica bansjke opštine Slavica Sotirović, uvek korektna i izuzetno pristojna ličnost, obratila se skupu rečima zahvalnosti i poštovanja za Ministarstvo privrede Republike Srbije koje je pomoglo rekonstrukciju banjskog platoa, što su brojni naprednjaci dočekali aplauzom i odobravanjem.

Slaviša Bulatović, burno pozdravljen od strane svojih naprednjaka, obratio se prisutnima rečima «da još nije zaslužio aplauz, jer u Banji ima mnogo toga da se uradi».

Ne mogu da kažem da sam zadovoljan izgledom Banje“, naglasio je Bulatović, poprilično demagoški, jer je takav izgled Banje kao poslanik gledao narednih pet godina, a uz neizbežan dodatak „da se zahvaljuje Ministarstvu privrede i Draganu Stevanoviću Bosketu, državnom sekretaru“..

Zoran Antić se nije obratio skupu, ali je kasnije izjavio „da su naprednjaci prekršili izbornu tišinu i da mu je žao što se nije obratio građanima“.

Kampanja za izbore 2016. godine više je ličila na «trgovinu» i humanitarne aktivnosti nego na trku za glasove birača kojih je u Vranju na biračkom spisku bilo 71.352, a na izbore je izašao 46.701 građanin, ili 65,45 odsto.

U trgovini i klasičnoj kupovini birača prednjačili su SNS i JS, biračima su davali novac, pakete sa hranom i kućnom hemijom, danima obilazili građane i obećavali radna mesta, kružili džipovima i automobilima sa zatamnjenim staklima, birače su dovozili na biračka mesta, slali SMS poruke, pa i pripretili onim glasačima koji su pripadali «naročitim ciljnim grupama».

A u tim „ciljnim grupama“ Romi Gornje čaršije, Vranjske Banje i Pavlovca su bili u centru pažnje izborne propagande vranjskih odbora političkih stranaka, dobijali su novac, a svakodnevno su „leteli“ paketi hrane, hemije, uloške jaja takođe.

Situacija se među strankama usijala do jarkog crvenila, a vrhunac svega bilo je „otkriće“ naprednjaka koji su, navodno, zatekli in flagranti aktivistkinju JS kako u Gornjoj čaršiji deli novac Romima, pa je potpredsednik GrO SPS Goran Nikolić lično podneo krivičnu prijavu protiv JS „dobrotvorke“.

Rezultati lokalnih izbora u Vranju otvorili su puteve ka tronu lokalne samouprave naprednjacima, a socijaliste oterali u istoriju i to posle 72 godine neprekidne vladavine, budući da su socijalisti 1990. po svim performansima bili u kontinuitetu sa prethodnim komunistima.

SNS je 2016. godine osvojio 21.701 glas, 46,47 odsto, 35 mandata u Skupštini Grada, SPS 9.399 glasova, 28,10 odsto, 15 mandata, JS 4.397 glasova, 9,42 odsto, DS 2.747 glasova, 5,88 odsto, četiri mandata, i SDS 2.343 glasova, 5,08 odsto, četiri mandata.  1. Mesko 17/03/2022
  2. Ниџа 17/03/2022
  3. Joe 17/03/2022
  4. DIVNA 17/03/2022
  5. Bugarin bosilegrad 17/03/2022

  Ostavi komentar