SNS za početnike: Istorijski poraz Antića i Stojančića – Pobeda Vučića

Eko Taxi Vranje

Rezultati lokalnih izbora 24. aprila u Vranju doneli su „istorijsku“ promenu na tronu lokalne samouprave, SNS preuzima lokalnu vlast sa svojim koalicionim partnerima, PUPS-om, Pokretom socijalista i SDPS Rasima Ljajića, a SPS posle više od sedam decenija silazi s vlasti.

Dana 15. juna 2016. godine vranjski naprednjaci sa svojim satelitskim strankama u Skupštini Grada Vranja konstituišu novu vlast sa 35 odborničkih mandata, SPS sa 15, JS sa osam, DS sa četiri i SDS sa tri mandata predstavljaju lokalnu opoziciju.Vranje dobija gradonačelnika naprednjaka, Slobodana Milenkovića, a za zamenika je imenovan Igor Andonov, lider SDS koja ulazi u koaliciju sa SNS, uvećavajući odborničku većinu na 38 mandata.

Gradsko veće dobija novi sastav, tu dominiraju naprednjaci, ali ima mesta i za koalicione prirepke, Pokret socijalista, PUPS i SDPS, Skupština Grada ima novog-starog predsednika, Dejana Tričkovića, a njegov zamenik je Gradimir Jovanović, lider vranjskog odbora PUPS.

Bez trona vlasti ostaju svi socijalisti, gradonačelnik Zoran Antić, predsednik gradskog parlamenta dr Slobodan Stamenković, svi članovi Gradskog veća iz redova socijalista i demokrata, među njima i Branimir Stojančić.

Antić, Stojančić i svi socijalisti funkcioneri ostaju i bez posla, jer tokom leta 2016. godine „Vodovod“ preuzima Goran Đorđević Đoša, „Komrad“ Momir Stoiljković, „Upravu Banje“ Ivica Milenković, a sa funkcija direktora u navedenim preduzećima odlaze Vene Zdravković, Dejan Ilić i Goran Marković.

SPS-u status opozicione stranke teško pada, osim gubitka posla i vlasti, u novonastalim političkim okolnostima kao posledici tektonskih promena na lokalnoj političkoj sceni oni gube funkcije u svim javnim preduzećima i ustanovama, otvorenih očiju posmatrajući kako na početku „skromni“ naprednjaci otvaraju širom vrata za delovanje interesnih lobi grupa iz privatne privrede u Vranju i Pčinjskom okrugu, čime se vrlo brzo stvara sprega politike i ovdašnjeg kapitala.

Poslanik i lider vranjskog SNS Slaviša Bulatović obećava putem medija „da naprednjaci neće sami vladati, može i sa socijalistima, ali bez njihovog lidera Zorana Antića, kategoričan u stavu da neće biti stranačkog zapošljavnja, već otpuštanja suvišne radne snage, uglavnom iz SPS redova“.

Zoran Antić, lider vranjskih socijalista, ne ostaje dužan naprednjacima, poručujući preko medija „da su lobi grupe omča oko vrata novoj nesposobnoj vlasti, da su novi funkcioneri kvazistručnjaci skupljeni s koca i konopca, ljudi iz ovdašnjih komapnija male stručnosti, da je novi gradonačelnik netalentovan za politiku, te da ne pije vodu da mu Boske bez diplome bude šef“.

Gotovo svakodnevno međusobno režanje između SNS i SPS u Vranju naglo prestaje kada su raspisani predsednički izbori u Srbiji za četvrti april 2017. godine i kada se po prvi put desilo da socijalisti neće imati svog kandidata, već će to biti lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Po direktivi iz centrale, Antić, Stojančić i ostali vranjski socijalisti preko noći zaboravljaju da su u SNS dominantni „bašibozuk koji kada padnu s vlasti iz kuća neće smeti da izađu“, pa se aktivno uključuju u kampanju za Vučića, uz apel prema članstvu da glasa za zajedničkog predsedničkog kandidata.

Vučić u Vranju dobija 24.959 glasova birača, a njegov glavni protiv kandidat Saša Janković iz „građanske“ opozicije 4.028, SNS, SPS, Jedinstvena Srbija i drugi stranački prirepci zajednički slave pobedu svog kandidata koji je na nivou Srbije osvojio 55 odsto glasova, a Saša Janković 16,6 odsto.

FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju
FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju

Led u odnosima SNS i SPS u Vranju se posle predsedničkih izbora i dalje topi, nema više opasnih žaoka između funkcionera naprednjaka i socijalista, ali su vranjski socijalisti i dalje u opoziciji, ali i u stalnoj komunikaciji sa svojom partijskom centralom od koje traže da otvori put vranjskom SPS prema tronu lokalne vlasti u Vranju.

Pregovori između SNS i SPS, „odozgo i dole“, počinju krajem 2017. godine, što će stvoriti preduslove da SPS posle godinu i po dana provedenih u statusu opozicije konačno bude deo vlasti u Vranju.    1. 3M 31/03/2022

    Ostavi komentar