SNS za početnike: Igor antisocijalista, Manda svačiji, Grade večitiPad socijalista s trona vlasti u Vranju i preuzimanje gradske vlasti od strane koalicije okupljene oko SNS početkom leta 2016. godine, vratio je u političku orbitu na vranjskoj političkoj sceni tri lokalna političara, Igora Andonova, predsednika GrO SDS-a Dejana Manića Mandu, predsednika GrO JS-a, i Gradimira Jovanovića, predsednika GrO PUPS-a.

SNS juna 2016. godine preuzima gradsku vlast u Vranju, u opoziciju šalje vranjske socijaliste, po prvi put posle sedam decenija bivstvovanja na vlasti u lokalnoj samoupravi, a istovremeno i na iznenađenje mnogih stupa u koaliciju sa SDS-om Borisa Tadića i Igora Andonova postavlja na funkciju zamenika gradonačelnika Slobodana Milenkovića.Ulazak SDS u koalicioni savez sa naprednjacima u Vranju odvija se u znaku nekoliko kontraverzi, među kojima dominira (ne)zvaničan zahtev centrale u Beogradu da na lokalu Tadićeva stranka može u koaliciju sa svima, osim sa SNS, a o taj imperativ stranačkog vrha oglušuje se Andonov koji je ponovo na funkciji zamenika gradonačelnika nakon „pauze“ od četiri godine.

Andonov je već bio zamenik najpre predsednika opštine Vranje Miroljuba Stojčića, a zatim i gradonačelnika Stojčića od 2008. godine, pa do 2012, kada najdugovečnijeg gradonačelnika na tom položaju nasleđuje takođe socijalista Zoran Antić.Sam Andonov poneo je iz vremena prvog zameničkog amndata loše iskustvo zbog, kako je svojevremeno govovio, „izuzetno slabe komunikacije sa Stojčićem i „afere“ oko Aleksandrovačkog jezera za koju je tvrdio „da je delo socijalista“, što je proizvelo njegov vidljiv i izražen animozitet prema rukovodstvu SPS u Vranju.

Andonov je na početku zameničkog mandata zadovoljan saradnjom sa gradonačelnikom Milenkovićem, potencirajući u izjavi za medije „da je Slobodan Milenković najbolji gradonačelnik u istoriji Vranja“, dok je za poslanika i predsednika vranjskih naprednjaka javno govorio „da takvog negativca u životu nije ni video ni sreo“, pa njegova ostavka na funkciji zamenika gradonačelnika u aprilu 2017. godine nije iznenadila bolje poznavaoce prilika na političkoj sceni Vranja.

FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju
FOTO InfoVranjske.rs: Dejan Manić, predsednik JS u Vranju

Od leta 2016. godine pozicija Dejana Manića, prvog čoveka JS u Vranju, podsećala je na čardak ni na nebu ni na zemlji, opozicija u klasičnom smislu te reči nije bio, nalazio se izvan vlasti, a krajem pomenute godine Skupština Grada pokreće postupak likvidacije Skijališta „Besna Kobila“, pa je Manda i dalje u beztežinskom političkom stanju i velikoj neizvesnosti.

Manić baš zato u svakoj prilici ističe svoj „širok koalicioni kapacitet“, a paralelno preko svoje centrale u Jagodini i lidera JS Dragana Markovića Palme radi na ulasku u gradsku vlast, svestan da vraćanje na tron lokalne samouprave ima (pre)visoku cenu.

SNS pritisnut „odozgo“ i ispostavljajući pomenutu (pre)visoku cenu vraća Mandu u život, dajući mu Turističku organizaciju gde sam Manić na funkciju direktorke imenuje vernu sledbenicu Vesnu Petrović, on zauzima poziciju njenog zamenika, ali i vrapci na grani znaju da zamenik ima veću funkciju i od direktorke, sukobljavajući se u isto vreme sa „mladim pobunjenicima“ među kojima se ističe Aleksandar Stojković, tada pomoćnik gradonačelnika Vranja za vanredne situacije.

Manić izlazi kao pobednik iz tih sukoba, ali on pobeđuje i 2021. godine gradonačelnika Milenkovića koji se usudio da mu oduzme Turističku organizaciju, te opet uz pomoć Palme dolazi u poziciju da bira da li će da bude direktor „Urbanizma“ ili „Parking servisa“, a dalekovidi Manda se odlučuje za ovu drugu opciju koja pruža „konkretnije“ i benefitnije varijante.

Na kraju, i Andonov i Manić, hteli ili ne, moraju da ako ne priznaju, a ono da se pomire s tim, da je lider vranjskog PUPS-a Gradimir Jovanović „večiti pobednik“, počev od vremena posle petog oktobra, kada ga je počistila sa pozicije direktora nedeljnika „Slobodna reč“ metla demokratske revolucije, a on nakon toga avanzovao do funkcije „mlađeg referenta“ u PIO Fondu u 60 i nešto leta gospodnjih.

Kao socijalista Jovanović je zamenjivao predsednika Skupštine Grada Vranja od 2014. godine, nastavio da obavlja tu funkciju od leta 2016, ovoga puta kao PUPS-ovac, a tu je i posle juna 2020. godine, večan i nezamenljiv, pa mnogi u Vranju pitaju i sebe i druge za koga radi večiti Grade.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Бањка 26/04/2022
    2. Lepa 27/04/2022
    3. Če Gevara 27/04/2022

    Ostavi komentar