SNS za početnika (3): Prva vladavina naprednjaka u znaku SPSLeto 2012. godine označava početak koalicione saradnje u gradskoj vlasti vranjskih socijalista i naprednjaka, a po principu „preslikavanja“ koalicije sa državnog nivoa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić za mandatara predlaže lidera SPS Ivicu Dačića, a Aleksandar Vučić postaje prvi potpredsednik Vlade Srbije.

SPS i SNS u Vranju formiraju gradsku vlast, veći komad vlasti drže socijalisti, gradonačelnik je Zoran Antić, njegova zamenica je Bojana Veličkov, naprednjakinja, predsednik Skupštine Grada je takođe naprednjak Dejan Tričković, a njegov zamenik je „večni“ Gradimir Jovanović, socijalista, budući lider vranjskog odbora PUPS-a.SNS ima većnika za infrastrukturu, saobraćaj i komunalne delatnosti, to je Srđan Milošević, većnika za poljoprivredu, Nenada Veličkovića, dobija Direkciju za izgradnju Vranja i „Novi dom“ gde je direktor Živko Stamenković.

Advokat Dragan Nikolić, predsednik Okružnog odbora SNS, postaje poslanik u Skupštini Srbije, gde provodi ceo mandat od četiri godine, javljajući se da govori ne samo višestruko, već neuporedivo više u odnosu na sve poslanike s juga Srbije od 2016. do 2020. godine.Leto i druga polovina 2012. godine, kada Grad Vranje realizuje komunalni program donet u decembru 2011. godine, protiču u relativnom miru i solidnoj saradnji između socijalista i naprednjaka, a i u SNS je stabilna situacija i sve stranačke aktivnosti se normalno odvijaju.

Godina 2013. u kojoj se realizuje komunalni program donet u decembru 2012, donosi prve naznake neslaganja između glavnih koalicionih partnera, SPS i SNS, a kamen spoticanja su tenderi u oblasti javnih nabavki, između ostalih, i tender za veštačko osemenjavanje krava za koji je „posebno“ zainteresovan Dejan Tričković ispred veterinarske stanice Vranje.

Komunalni program se ipak uspešno realizuje na teritoriji Grada Vranja, rekonstruišu se i grade 22 ulice, urađeno je šetalište od „Civrića“ do Skupštine Grada bez većih troškova na račun građana, kandelaberi i kupe koštali su tri miliona dinara, a posle 2016. to bi Grad stajalo višestruko više, posle 20 godina izgrađen most u Tibuždu na Lukovskoj reci, rekonstruisani su platoi ispred Načelstva i Osnovnog suda, postavljeni kontejneri u većim selima, a u zabačenijim veći zapremine sedam kubika.

SPS na čelu sa Zoranom Antićem, međutim, počinje da „buši“ prividnu idilu u odnosima koalicionih partnera već u leto 2013. godine, preuzimajući nekoliko odbornika SNS,

U taboru vranjskih naprednjaka dolazi do raskola, Dejan Tričković, predsednik Gradskog odbora, i Bojana Veličkov drže stranu socijalistima, ali su i dalje u SNS, dok Goran Đorđević Đoša i Momir Stoiljković, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada, balansiraju između sukobljenih strana u stranci.

SPS nastavlja sa „bušenjem“ naprednjačkih redova, pojedini naprednjaci iz tog perioda veruju da su „izdajnici“ instruirani i od socijalista i od dela drugih službi, pa SNS odlučuje da raskine koaliciju sa Antićem i njegovima i sklopi koaliciju sa DS i URS, što bi socijaliste gurnulo u opoziciju.

U restoranu „Haremluk“ u septembru 2013. sastaju se naprednjaci na čelu sa Draganom Nikolićem i predstavnici URS-a koje predvodi dr Uroš Trajković i demokrate Igor Andonov, Slobodan Pejić i ostali, i prave dogovor o koalicionoj većini u lokalnom parlamentu u Vranju.

Socijaliste tada spasava Ivica Dačić, njihov lider i predsednik Vlade Srbije, pa u Vranje stiže „naročiti kapidžibaša“, Kruševljanin od velikog Vučićevog poverenja Bratislav Gašić koji jedno govori, „Tričković nema kapaciteta da vodi Gradski odbor“, ali drugo radi i po diktatu iz centrale sprečava stupanje na scenu nove koalicije SNS-DS- URS.

Krajem 2013. iz centrale SNS stiže u Vranje, u Gradski odbor stranke, katil ferman, naređenje da vranjski naprednjaci odmah napuste vladajuću koaliciju i izađu iz gradske vlasti.

U decembru 2013. događa se presedan u vranjskoj političkoj parksi, većnici Srđan Milošević i Nenad Veličković podnose ostavke na funkcije u gradskoj vlasti i napuštaju SNS zauvek, a tabor naprednjaka pod privremenim merama iščekuje novu 2014. godinu i dolazak poverenika iz redova „Simpovih“ kadrova.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Дејана 22/02/2022
    2. Da 22/02/2022
    3. Ivan 22/02/2022

    Ostavi komentar