SNS BLAGOSTANJE: Plate balkanske, cene evropskeGrađani Srbije suočeni su sa siromaštvom zbog balkanskih plata i niske kupovne moći koja je uslovljena višim cenama određenih artikala u odnosu na zemlje Evropske Unije, ali i nesrazmerom između razlika u plati u Evropi i Srbiji i razlika u ceni hrane, obuće i odeće.

Ova situacija je na snazi čak i ako su cene niže u Srbiji u odnosu na EU, pokazuju istraživanja Evrostata, Evropske agencije za istraživanje standarda, a prenosi list Danas.GAZI SIROTINJU: Vlast nudi MINIMALAC MANJI od najmanjeg

Evrostat navodi da su ulja i masti u Srbiji skuplji za 8,4 odsto u odnosu na prosek cena ovih namirnica u EU, a veliki smo proizvođači suncokreta i imamo pet fabrika za preradu.Potrošačka elektronika je za 16 odsto skuplja u Srbiji u odnosu na prosek EU, izuzimajući Island gde su jedino više cene u odnosu na našu zemlju.

Cene kućnih aparata su u Srbiji 2,5 odsto ispod proseka EU, a u Evropi je prosečna plata šestostruko veća u odnosu na našu zemlju, što znači da je kupovna moć srpskih građana daleko ispod iste u EU.

Izuzetak su Mađarska i Poljska gde su, primera radi, frižideri i električni štedanjaci 25 odsto jeftiniji u odnosu na Srbiju, a plate su im trostruko veće.

Cene prehrambenih artikala su u Srbiji u odnosu na EU niže za 20 do 30 odsto, odeće i obuće za 15 odsto, bezalkoholnih napitaka za 12 odsto, ali je to u nesrazmeri sa razlikom u platama u Evropi i na Zapadnom Balkanu, što direktno utiče na znatno manju kupovnu moć stanovništva ovog regiona.

Vučićev raj: Prosečna potrošačka korpa 75.000 a plata 53.000 dinara

Ni carina ni porezi, niti udaljenost od tržišta ne opravdavaju visoke cene u Srbiji, polazeći od niske kupovne moći dve trećine stanovništva zemlje i i siromaštva ispod crte 23 odsto građana.

Zato se na kraju i postavlja pitanje kako se uopšte može živeti u napred navedenom SNS «blagostanju»!?

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Jes 26/08/2021
  2. Vasko 26/08/2021
  3. Maksa 26/08/2021
  4. ČE gi VARA 26/08/2021
  5. Jes 27/08/2021

  Ostavi komentar