Skoro 10% MLADIH provodi preko OSAM SATI na INTERNETURezultati prvog sistematskog istraživanja o seksualnom uznemiravanju i rizicima na internetu predstavljeni su u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije u utorak, 18. aprila.

Istraživanje je sprovedeno u 16 školskih uprava, odnosno 40 srednjih škola, a učestvovalo je 2950 učenika, dok je neopredeljen jedan procenat đaka.

Najveći procenat ispitanika na internetu provodi između tri i četiri sata dnevno, ali ima i onih koji na internetu provode više od osam časova, čak 9,4 posto učesnika u istraživanju.

Na pitanje da li su ikada primilisadržaj seksualne prirode od osobe koju poznaju, 24 posto je odgovorilo potvrdno, a 27,5 njih je primilo takav sadržaj od nepoznate osobe. Šest posto ispitanika poslalo je eksplicitan sadržaj poznatoj osobi, a dva odsto nepoznatoj.

Za ove probleme se nikome nije poverilo 20 procenata, a njih 16 i po je sve ignorisalo, dok je 22,8 odsto zlostavljanih reklo to roditeljima, 24,7 nastavnicima.

Kada se zlostavljanje dogodi, 20,7 odsto ispitane dece blokiralo je poruke koje su ih uznemiravale, a samo 24,8 procenata zlostavljanih je pozvalo liniju za pomoć. Oni koji su rekli ili zamolili nasilnike da prestanu spada u grupu od 25,5 procenata.

Ključne tačke projekta su poboljšanje razumevanja seksualnog uznemiravanja na internetu i zlostavljanja među mladima, kao i podsticanje mladih da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u internet okruženju.

Veljko Ilić  • Ostavi komentar