Sindikat obrazovanja: Slučaj učiteljice iz banjske škole za inspekcijski nadzorSindikat obrazovanja Srbije, Regionalni centar Leskovac, povodom slučaja učiteljice tehnološkog viška u Osnovnoj školi „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji, poručuje „da je potrebno izvršiti nadzor zakonitosti rada ustanova koje su raspisale oglas za prijem novih profesora razredne nastave“.

Saopštenje Sindikata obrazovanja koje je potpisala Dragan K. Stefanović prenosimo u celosti i bez izmena.Svaka odluka o raspisivanju konkursa za prijem u radni odnos koja se realizuje bez prethodne saglasnosti nadležne Radne podgrupe u sebi sadrži bitnu povredu postupka, kao i pogrešnu primenu materijalnog prava i kao takva ne može opstati.

Smatram da je tu potrebno izvršiti nadzor zakonitosti rada ustanova u skladu sa važećim propisima i aktom Ministarstva prosvete broj 112-01-00101/4/2020-15 od 14. decembra 2022. godine.Saglasna sam da se predmet tehnološkog viška u Osnovnoj školi u Vranjskoj Banji ustupi nadležnom inspekcijskom organu, imajući u vidu da direktori ustanova nisu postupili po preporuci Radne podgrupe od 29. marta 2023. godine i važećim stručnim uputstvom za praćenje angažovanja od 14. avgusta 2022. godine.

Njime je predviđeno da zaposleni dostavlja zahtev za preuzimanje u onoj školi u kojoj želi da zasnuje radni odnos putem preuzimanja koje se vrši tokom cele školske godine, piše u saopštenju Sindikata obrazovanja, Regionalnog centra Leskovac.

Podsećamo, profesor razredne nastave Maja Anđelković je ostala bez posla kao tehološki višak u OŠ „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji, a nije preuzeta od strane tri vranjske škole u kojoj su profesori razredne nastave otišli u penziju, troje u OŠ „Svetozar Marković“ i po dvoje u školama „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Branko Radičević“ gde su direktori raspisali oglase za prijem novih radnika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sladjana 11/04/2023
    2. Bike 11/04/2023
    3. Mile 12/04/2023
    4. Vesna 13/04/2023

    Ostavi komentar