SIMPO ponovo u akciji ZUBIN POTOKPosle gotovo višedecenijskih najava, vranjski “Simpo” ovih se dana izgleda ozbiljno sprema za ponovno otvaranje Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku.

Ova fabrika svakako ima zanimljivu prošlost, a zatvorena je 2011. godine zbog nerentabilnosti.Već nekoliko godina “Simpo” najavljuje njeno ponovno otvaranje, a kako Info Vranjske saznaju, dvadesetak radnika sa Kosova već više meseci nalazi se na obuci u “Simpu”.

Oni su smešteni na Pržaru, i sa njima rade “Simpovi” najbolji sručnjaci.

Ali, da li će, ikada, nešto i biti od te dugo najavljivane “investicije”?

Fabriku lameliranog nameštaja “Simpo” je otvorio 1989. godine, u Zubinom Potoku, uz još nekoliko pogona drugih srpskih firmi sa namerom da budu “vrela brana iseljavanju”.

Od toga, naravno, nikada nije bilo ništa, pa je “Simpo” rešio da fabriku potpuno zatvori 1. avgusta 2011. godine.

Još je u svežem sećanju slika sa ekonomskog foruma u Leposaviću 2018. godine, kad Vučić pred svima proziva direktora “Simpa” Slađana Disića i komanduje otvaranje pogona u Zubinom Potoku, na šta ovaj odgovara da je “Simpo” na to spreman već sutra.

Vučić i Disić, arhiva FOTO Info Vranjske

Od tada je prošlo bezmalo tri godine, ali od pogona ni traga ni glasa.

Posle potpisivanja Briselskog sporazuma Zubin Potok je, među ostalim kosovskim opštinama, dobio pomoć od oko 3,1 milion evra, i “Simpo” je baš u tom podatku verovatno našao računicu da tu kao nešto radi.

Ali, ima i onih osnovnih, političkih razloga.

Naime, pred kosovske izbore u fenruaru 2021. godine Slađan Disić obišao je prazne hale nekadašnje fabrike, i obećao da će odmah sa poslom početi 75 ljudi, a još 55 do kraja leta, lepo se vidi na promo fotografiji opštine Leposavić.

Šta će od svega biti, ostaje da se vidi, ali, “Simpo” već decenijama iskazuje ogromne gubitke u poslovanju koji daleko nadmašuju bilo kako računatu vrednost svake imovine koju “Simpo” ima, i ostaje nejasno kako li sada planiraju da poprave stvar baš u Zubinom Potoku, u fabrici koja nikada nije uspela da ni radi, a kamoli zarađuje, a kamoli napravi neki profit.

Ali, “Simpo”, kao neki čudesni perpetum mobile, i ne radi zbog profita, zar ne?
SSB      1. Sergej 29/07/2021
    2. Dragan 29/07/2021

    Ostavi komentar