SIGURNA I LAKA PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA SETVU UZ POMOĆ GERMINATORAUkoliko se bavite poljoprivredom, germinator je mašina koju bi trebali da imate u svom gazdinstvu. Za razliku od vremena naših baka i deka kada tehnologija nije bila toliko napredna, danas je sve mnogo lakše uz savremene traktore i adekvatne priključne mašine.

Pomoću ove mašine uštedećete vreme jer omogućava jednostavnu i brzu pripremu zemljišta za setvu, ali i novac jer ćete potrošiti znatno manje goriva. Ukoliko želite da se informišete više o mašini poput germinatora, od čega je sastavljena, čemu služi i kako je možete poručiti, saznajte sve u nastavku teksta.ŠTA JE GERMINATOR?

Germinator je kompleksni setvospremač koji u jednom prohodu sprovodi kompletnu operaciju pripreme površinskog sloja zemljišta za setvu. Prvenstveno namenjeno za finu pripremu zemljišta, za setvu industrijskog bilja kao i povrtarskih kultura. Veoma je korisno ali i ekonomično oruđe, njime ćete dosta uštedeti vremena i goriva, a ovaj način se izbegava i nepotrebno gaženje zemljišta.U pooranom zemljištu sa samo jednim prohodom obrazuje odličnu setvenu posteljicu (ujednačene, tačne, podešene dubine) i fino usitnjeni gornji sloj za ulaganje semena. Za sobom ostavlja odlične uslove koji su bitni kod određenih useva (šećerna repa, luk, itd) kod kojih se ovim načinom pripreme zemljišta mogu znatno povećati prinosi.

HUĐIK GERMINATOR

Kao jedan od najpouzdanijih germinatora uzećemo model firme “Huđik” koja se skoro 20 godina bavi proizvodnjom priključnih mašina. Huđik germinator svojom konstrukcijom omogućuje da se postigne tačna radna dubina koja iznosi 3 – 8 cm, što je od suštinskog značaja za formiranje i stvaranje odgovarajućeg setvenog sloja, a težina je podešena da se dobija optimalna kompaktnost, tvrdoća gornjeg sloja tako da se može vršiti setva sejalicama sa diskovima i sejalicama sa raonicima na ulagaču semena.

Iako je konstrukcija uređaja složena, podešavanje se sprovodi na veoma jednostavan način. Veliki učinak HUĐIK Germinatora obezbeđuju elementi koji su raspoređeni po sledećem redosledu:

  • rotor za sitnjenje
  • germinatorske (ravne) S opruge u 4 reda
  • daska za ravnanje
  • rotor za sitnjenje
  • valjak za sabijanje

Radni zahvat Huđik germinatora je od 3 – 6m u zavisnosti od modela, a transportuje se nošen, sklopljen na transportnu širinu do 3m.

PREDNOSTI GERMINATORA

Najveća prednost germinatora je što samo jednim prohodom obezbeđuje optimalne uslove za dobar i podjednak rast useva. Samim tim, ukoliko posedujete veće površine zemljišta uštedećete vreme koje možete utrošiti na druge poslove, a takođe je jako i ekonomičan jer ćete uštedeti novac za gorivo, a gledajući na duže staze ušteda je velika.

Osim što ćete je odraditi brže, predsetvena priprema će biti i jako kvalitetna. Tvrda postreljica ujednačene i tačne dubine od 3 do 8cm, bez podizanja vlage iz dubljih slojeva, i fino usitnjeni gornji sloj za postavljanje semena, iz kog se istiskuje višak vazduha i time se sprečava isušavanje. Ovo je idealno okruženje koje će obezbediti optimalan prinos vaših useva.

OD ČEGA JE SASTAVLJEN HUĐIK GERMINATOR?

Huđik germinator je izrađen od najkvalitetnijih materijala, trajaće vam čitavog života, tako da će vam se višestruko isplatiti.

Sastavljen je od: masivne osnovne grede, ramske konstrukcije, radnih tela (S opruga),i rotora za usitnjavanje, valjka, i kao dodatna oprema se nudi i ravnajuća letva. Ukoliko je veći model poseduje dva ili više krila, koja se hidraulično sklapaju, lako, bez dodatnog alata i bez izlaženja iz kabine traktora.

Zglobovi su izrađeni sa fiksiranim osovinama opremljene mazalicom, cevi od čelika kvaliteta S355 i debljina zida 5-8 mm, elementi konstrukcije su laserski sečeni a svi materijali su uglavnom Nemačkog porekla. Sve mašine firme “Huđik” su razvijene u saradnji sa Fakultetom Tehničkih nauka iz Novog Sada, sa kojim imaju ugovor o poslovnoj tehničkoj saradnji.

Pored kvalitetne izrade, vrlo je lak za korišćenje i podešavanje, jednostavan sistem omogućava podešavanje različitih koraka radne dubine germinatora bez upotrebe dodatnog alata i poseduje hidraulično zatvaranje krila.

GDE KUPITI HUĐIK SETVOSPREMAČ?

Nakon pročitanog teksta i svih benefita koje vam germinator pruža, da li ste rešili da kupite jedan primerak za vas? Ukoliko želite da pogledate mašine uživo, pogledajte na sajtu “hudjik.com”  prodajna mesta.

A pre nego što ih posetite na nekom od prodajnih mesta, možete ih kontaktirati putem email-a ili telefona za sva dodatna pitanja, njihovo stručno osoblje će vam izaći u susret.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar