Šest godina od prodaje „Rasadnika“: Ni „Hleb ni kifle“, a ni karanfili

Eko Taxi Vranje

„Rasadnici“ u Vranjskoj Banji prodati su pre tačno šest godina, u drugoj polovini avgusta 2016. godine, a kupila ih je beogradska firma „Hleb i kifle“ za 36 miliona dinara.

Šest godina nakon prodaje na oko šest hektara površine nekadašnjih staklenika, najveći deo zarastao je u visoku travu na kojoj retki poljoprivrednici koji imaju krupnu stoku napasaju nekoliko krava na „savanom“ obrasloj ledini, dok je deo prirodno „pošumljen“.Kupac «Rasadnika» je prvih godina postavljao uslov Gradskoj opštini Vranjska Banja i „Upravi Banje“ „da bez 70 stepeni temperature „ulazne“ termalne vode neće moći da pokrene izgradnju holandskih leja, obećavajući da će zaposliti za početak do 50, a kasnije i stotinak radnika.

„Uprava Banje“ je 2018. godine obezbedila temperaturu „ulazne“ vode od 70 stepeni, ali kupac nije podigao holandske leje niti otvorio nova radna mesta, a prostor od šest hektara je ostao neiskorišćen.

Podsećamo, prvi kontakti o prodaji banjskih „Rasadnika“ ostvareni su juna 2016. godine, poklapajući se vremenski sa dolaskom na vlast u Vranju i Vranjskoj Banji Srpske napredne stranke, a u drugoj polovini avgusta je potpisan ugovor o kupoprodaji.

Takođe podsećamo, prvi put su „Rasadnici“ prodati niškoj „Jugotehnici“ 2007. godine u vreme vlasti DSS u Srbiji, ta firma je otišla u stečaj, pa je banjska „Donja staklara“ 2016. prodata iz stečajne mase prvog kupca.    1. Senta 18/08/2022
    2. Tane 18/08/2022

    Ostavi komentar