SEPA kasni sa stanicom za merenje KVALITETA vazduha u Surdulici

Eko Taxi Vranje

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) nije postavila u Surdulici mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha, a to je obećala Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji i građanima ovog grada još devetog septembra prošle godine, piše portal Novi magazin.

Zbog neispunjenog obećanja Agencije SEPA „da će za nekoliko dana postaviti mobilnu stanicu, kamion, za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, građani ovog grada na jugu Srbije više od pet meseci ne znaju kakav vazduh udišu, jer stanice za merenje – nema“.Agencija za zaštitu životne sredine je, podsećamo, još početkom septembra prošle 2022. godine donela odluku o pstavljanju mobilne stanice za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, a prvi razlog je postojanje industrijskih objekata koji zagađuju vazduh, drugi je geografski položaj koji utiče na zadržavanje zagađenog vazduha, a treći se odnosi na zahtev Surduličana, polazeći od činjenice da fabrika kamene vune „Knauf“ zagađuje vazduh na području ovog grada.

SEPA je čak i izmenila prvobitno određenu lokaciju u okolini Surdulice, odredivši novu lokaciju u centru grada, ali stanicu za merenje kvaliteta vazduha nije postavila u skladu sa datim obećanjem i donetom odlukom.

Nacionalna ekološka asocijacija, čiji je osnivač Milenko Jovanović, nekadašnji načelnik Odeljenja za zaštitu vazduha u Agenciji SEPA, osudila je ovakav odnos prema građanima Surdulice, ocenivši ga „kao neodgovoran i nestručan“, upozorivši istovremeno na dalekosežne negativne posledice po život i zdravlje stanovnika ovog grada na jugu Srbije.

NIV    1. Bugarin bosilegrad 21/02/2023
    2. Неко 21/02/2023

    Ostavi komentar