Seoske škole u Vranju bez kombinovanih odeljenja

Eko Taxi Vranje

Seoske osnovne škole na teritoriji Grada Vranja u ovoj školskoj godini neće imati kombinovana odeljenja u višim razredima, potvrdio je ovu vest u kraćoj izjavi za portal InfoVranjske.rs Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug.

UNSPR se po rečima Mladenovića dosledno zalagala protiv kombinovanih odeljenja u višim razredima osnovnih škola.Taj problem je sagledan iz više uglova, najpre, direktori škola na području Vranja sa malim brojem učenika nisu se izjasnili za kombinovana odeljenja, sagledan je i položaj škola na ruralnom području i taj problem je rešen za ovu školsku godinu, rekao je Mladenović.

Prema saznanju InfoVranjskih.rs, u najvećem problemu su se našle osnovne škole sa malim brojem učenika, u Krivoj Feji, Korbevcu, Tibuždu, Vlasu, ali se Ministarstvo prosvete suočilo sa problemom edukacije nastavnika za rad u kombinovanim odeljenjima.

Takođe prema saznanju portala iz izvora u Gradskom odboru SNS u Vranju, aktuelna vlast nije odustala od namere da racionalizuje rad osnovnih škola u seoskim sredinama sa malim brojem dece i tako msnaji velike troškove u republičkom budžetu.

Na terotoriji Grada Vranja ima seoskih sredina sa nekoliko đaka u višim razredima osnovnih škola, ali, na drugoj strani, susedne škole od tih škola su dosta udaljene, učenici se ne mogu preusmeriti ka tim školama, javnog saobraćaja nema u tim ruralnim krajevima, pa je vlast „zažmurila“ i za ovu školsku godinu progledala kroz prste seoskim školama sa malo dece, ističe izvor InfoVranjskih.rs.

A to će, na kraju, značiti da sindikate prosvetnih radnika i naredne školske godine očekuje teška borba sa vlastima da ne zatvaraju škole u demografski ispražnjenim selima,najbrojnijih upravo na jugu Srbije.    1. Istina 18/09/2022

    Ostavi komentar