Sećanje na profesora Zlatanovića: Dijalog sa tradicijomU Vranju je u ponedeljak 22. maja, u znak sećanja na profesora dr Momčila Zlatanovića, naučnika, stvaraoca i istraživača narodnog govora i književnosti juga Srbije, u sali Pozorišta „Bora Stanković“ održana tribina pod nazivom „Dijalog sa tradicijom“ na kojoj je osvetljen i prikazan „magični svet dijalekatske leksike“ jedne od najznamenitijih ličnosti Vranja i juga zemlje.

Dr Zoran Dimić, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, otvarajući novi kulturni događaj u životu Vranja, obrazložio je motive koji su doprineli inauguraciji tribine „Dijalog sa tradicijom“.Motivi za utemeljenje ovog događaja potekli su od želje da se simbolično ukaže na značaj rada, naučnog istraživanja i stvaralaštva profesora Momčila Zlatanovića, istraživača koji se bavio jezikom, pisanom i usmenom tradicijom koju je izuzetno voleo, istakao je Dimić.

Profesor Dimić je potencirao „inspiraciju Zlatanovićevog dela za mnoge stvaraoce u oblasti istraživanja jezika i narodne književnosti“..O naučnom radu i istraživanjima profesora Zlatanovića, dr Marta Bjeletić, naučni saradnik u Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, održala je predavanje o rečnicima govora juga Srbije, kapitalnim delima profesora Zlatanovića.

Profesor Zlatanović je govorio da je jezik istovremeno velika muka i veliko zadovoljstvo, što se može sagledati u svim njegovim knjigama „Rečnik govora juga“ Srbije u četiri posebna izdanja, gde možemo uočiti fonetske varijante, odnosno, izvedenice starih i novih reči, napomenula je dr Bjeletić.

Po njenim rečima, „profesor je skupljao reči u okolini Vranja, u Pčinji, Poljanici, Inogoštu“.

Radi se o istraživanju na širem prostoru juga Srbije koje se odvijalo u oblasti dijalektologije, leksikologije i etimologije, što je od velikog značaja za balkanološka istraživanja, a istražio je i utvrdio da veliki broj odomaćenih reči i izraza na jugu Srbije potiče od turskih, persijskih, grčkih, nemačkih i staroslovenskih reči, objasnila je dr Bjeletić.

Svoje izlaganje dr Bjeletić je završila citirajući profesora Zlatanovića, ocenjujući njegov rad kao „naše nacionalno blago“.

„Jezik merku nema“, zaključila je predavanje dr Marta Bjeletić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar