SASTANAK sa predstavnicima institucije „Batut“ zbog MMR vakcine i u VranjeU organizaciji Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz Beograda u zavodima za javno zdravlje u Požarevcu, Kruševcu, Novom Sadu i Vranju održani su stručno-konsultativni sastanci na temu povećanje obuhvata imunizacije MMR vakcinom, saopštio je na svom sajtu Batut.

Nizak obuhvat imunizacije MMR vakcinom u navedenim krajevima Srbije i aktuelna epidemiološka situacija malih boginja uticali su da ciljevi sastanaka budu promocija vakcine sa planiranim obuhvatom od 95 odsto.

Istovremeno, identifikovane su potrebe Braničevskog, Rasinskog, Južnobačkog i Pčinjskog okruga i utvrđen način rada u cilju povećanja obuhvata imunizacije MMR vakcinom.

Batut je saopštio da je u 2021. godini obuhvat vakcinacije MMR vakcinom u Srbiji bio 74,8 odsto, najniže u poslednjih 20 godina.

U Požarevcu, Kruševcu i Vranju nema epidemije malih boginja, ali je zabrinjavajući obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, pa su uz Novi Sad gde su zabeležena dva slučaja obolevanja od maloh boginja, određeni za stručno-konsultativne sastanke u organizaciji Batuta.

Podsećamo, prema poslednjem izveštaju Instituta Batut, U Srbiji je zabeleženo 47 slučajeva malih boginja, 42 u Smederevu, tri u Beogradu i dva u Novom Sadu.    1. ADA 13/04/2023

    Ostavi komentar