Sa GIMNAZIJOM na TI: Da li budući MINISTAR treba da uči od KADIJA?    Javlja vam se Dragan Ilić, nekadašnji direktor Vranjske gimnazije; nadam se da vas neću ni ražestiti ni iznenaditi, već samo informisati o jednom stanju koje se samostandardizuje!

       Elem, pošaljem s proleća dopis-zahtev Danieli Mitić, republičkoj prosvetnoj inspektori, da se ispitaju kontekst i detalji u vezi sa najnovijim izborom Suzane Mišić na mesto direktorke naše Gimnazije. Dotična je već bila na tom mestu u dva mandata bez položenog ispita za direktora što je suprotno stavu pet 122. člana Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, a bi izabrana i po treći put, krajem 2022. Postavljajući sebi pitanje kako je to moguće, tražih analizu i objašnjenje, citiram (-pismo od 14. februara 2023.), „s posebnim osvrtom na rad rad i izveštaj komisije za izbor direktora, kao i zaključke Školskog odbora koji je su upućeni Ministru na odlučivanje.“

Odgovor stiže od Daniele Mitić službenički ukusno uređen, uz uobičajeno „S poštovanjem“ da će traženje biti provedeno… No nešto kasnije i informacija da će posao obaviti inspektor Marko Odović iz sedišta Rasinskog okruga. Podvlačim, tražio sam da to izvrši isključivo Daniela Mitić, teritorijalno nadležna za Pčinjski okrug.

          Delegirani inspektor je izvršio pregled ustanove i konstatovao, taksativno navodeći čak tridesetak dokumenata, da izbor nije protivzakonit!

On, u istom dokumentu, svom izveštaju, – nalazi da dotična nema pominjani ispit, tj. licencu, (dokumnta pod brojem 30. i 31. , prim. aut.), pominje i član 122. Zakona o osnovama koji insistira na licenci kao jednom od uslova za izbor direktora i konstatuje da povrede zakona nije bilo.

Moram priznati, u jednom trenutku bih zbunjen i još mi nije jasno bilo ko je lud, te sam u velikoj opasnosti bio da skliznem u čuvenu narodnu priču.

A inače, tek se uzgredno pominju dokumenta za koje sam tražio da se posebno analiziraju; za njega je bitan redosled radnji, puka forma, njemu nije bitna činjenica da se sadržaji  nipodaštavaju…

On naziva istinom ono što je iznutra laž!

Rečeno učenijim jezikom, zbog renomea primaoca pisma i medija koji ga objavljuje, u pitanju je tipična logička greška contradictio in adjecto, protivurečnost u predmetu, tj. nesaglasnost elemenata sadržaja pojma u određenju. Greška je očito namerna, i elementarno gledano, radi se o nasilju nad činjenicama!

Pretpostavljate, usledila je među nama oštra (telefonska) polemika i od Odovića čuh, usmeno, za još jedan biser kojim se samo potvrđuju moji navodi: da sam zahtev pisao ranije, u vreme kad je proteklo dve godine predhodnog  mandata direktorki, a da ona nije stekla licencu, „kačio“ bi je stav devet pominjanog člana 122. i on bi onda otvorio proceduru razrešenja!

Da li to možda navodi na bizaran zaključak da je direktorka u svoja dva prethodna mandata prve dve godine bila u legalnom, a u sledeće dve u ilegalnom statusu!?

A i čiji je posao sprečavanja takvih nelegalnosti, -tek znatiželjnih građana, bolesnih cinkaroša ili službenika sa nameštenjem za tako što?

Obrni – okreni, jasno se pomalja princip jačega: pojeo vuk magarca! Tu prestaju sva tumačenja! 

        Aferim! U stara dobra vremena kadije su tako tužile da mogu po volji presuditi! Ovde se presuđuje u zavisnosti o toga kome se sudi!

         Jasno će onda biti zašto je Daniela Mitić u ovoj priči tek indirektni „umešač“.Prvo, izvrsna je drugarica pominjane direktorke, koja, ako zatreba, i uz afere upošljava njene prisne prijatelje, a drugo, tvrdi Odović, njemu je rečeno da sam ja zatražio da taj pregled u Gimnaziji ne radi ona, već neko drugi! A obrnuto je,  baš sam insistirao na njenom angažovanju, i ko u tom lancu laze, tek se može slutiti…A što se Danielinog suptilnog hoću-neću i dajem-uzimam tiče, to je teško pratiti…i u (ne)profinjeno-metaforičkom smislu rečeno u maniru je lisice kojoj je dato da čuva živinarnik!

Ako imate nesreću da joj se kao prepreka pojavite na putu, biće te,- a govorim iz iskustva najužeg člana porodice – ,narodski rečeno, maženi i paženi sve dok ne potonete u sopstvenu lažnu bezbednost. I onda će vam vrat tako kvrcnuti da i sami nećete znati šta vam se desilo!

              I ovo su samo prividno dva različita stila dvoje inspektora na istom poslu; ishod je uvek isti – uzurpacija nadležnosti! Sve neodoljivo podseća na praktikovanje čuvene floskule Josipa Broza – “ nemojte se držati zakona kao pijan plota“- izrečene nekom prilikom kada mu se prohtelo da pravo tumači stvaralački! Akteri naše priče se takođe drže zakona, ukoliko se time mogu podržati njihovi interesi! Broz je bio iskreniji.

                Verujem, da ovo, o čemu vam pišem,  nije tek izolovani incident – posledice relativizacije domena pojedinih zakona i propisa  u školstvu, združene sa bežanjem od tradicionalnih vrednosti, podrivaju čitav sistem iznutra! Ništa manje opasna nije ni bukvalna  preplavljenost škola propisima i kvaziaktivnostima…

               Nedoslednost se često maskira pravom na originalnost a i uprave škola postaju dnevno pragmatične. Ne morate biti posebno vispreni analitičar da biste u vranjskom školama primetili jednu zanimljivu tendenciju: u nekoliko najpoznatijih (Gimnazija, Medicinska, „Vuk“osnovna) zadnjih godinu-dve obeležavani su veliki jubileji a najčešći nosioci plaketa i priznanja su službenici Ministarstva! Pa otkuda to, slavi se slavna prošlost,  a slavodobitnici dolaze iz sadašnjosti i budućnosti!? Usuđujem se reći : dobijaju se pohvale za ono što se neće preduzimati u sadašnjosti od nadležnih! S toga, zabranite svojim službenicima da budu nosioci lažnih priznanja i proterajte taštinu iz škola! Praktikujmo skromnost na taj način što ćemo najbolje izvršavati sopstvena zaduženja…

                  Na kraju, molba je, kako već imate dovoljno upošljenih a i pozitivnih propisa: uvedite u sistem revnost na mala, a poštenje na velika vrata! I umesto pozdrava, da Vas podsetimo: sve je prolazno, večiti su samo vaši službenici Dragan Kupinince na jugu Centralne Srbije i Lazarević u  Centrali, u Beogradu; prvi je na usluzi svakom ko iz prestonice krene južnom prugom, a drugi je, ruku na srce, najveći poznavalac školstva u nas…

Za Vaš Početak ministre, dovoljno. Vaša briga će biti sistem, a njega između ostalog, čine i dobro prepoznete sitnice, koje život znače.  1. socrat 30/06/2023
  2. Okosokolovo 30/06/2023
  3. Trajko 30/06/2023
  4. Dr 30/06/2023
  5. Dr Šatro 30/06/2023

  Ostavi komentar