Rodna ravnopravnost u Vranju: Od ukupnog broja nezaposlenih – 56 odsto su ženePrema podacima Popisa iz 2022. godine koji su objavljeni u Lokalnom akcionom planu za rodnu ravnopravnost, od 5836 nezaposlenih, nezaposleno je 3260 žena, što je oko 56 posto.

Tokom 2021. godine,  u Vranju je bilo 24566 zaposlenih i to 13235 muškaraca i 11331 žena. U novembru iste godine, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 373 Romkinja i 92 žene sa invaliditetom.Po podacima Popisa iz 2012. godine, samo 15 odsto žena su bile nositeljke poljoprivrednih gazdinstava. Ostale žene koje su iz porodica koje se bave poljoprivredom su obavljale poljoprivredne aktivnosti i nisu bile stalno zaposlene na tim gazdinstvima.

U anketama i fokus grupama koje su sprovedene tokom izrade Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, 79 posto ispitanica je zaposleno, a ostale su nezaposlene, preduzetnice, ali i zaposlene žene koje nisu prijavljene. One su navele da žene u Vranju nisu informisane o edukacijama i prekvalifikacijama.Kao meru za poboljšanje položaja žena u oblasti zapošljavanja, predložile su obezbeđivanje sredstava za subvencije za poljoprivrednice, organizovanje kurseva, obuka, obezbeđivanje sistema podrške za majke sa malom decom kao i otvaranje novih radnih mesta za žene.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar