Ristić: KRIMINALNIM aktivnostima i MALVERZACIJAMA vlast opljačkala Vranjsku BanjuĐorđe Ristić, predsednik GrO Narodne stranke u Vranju, u intervju za portal InfoVranjske.rs analizirao je situaciju u Vranju i u Vranjskoj Banji.

Ristić je govorio o stanju u pravosuđu, novogodišnjem ukrašavanju grada, komunalnom programu, Vranjskoj Banji i o budućnosti Narodne stranke na lokalu.InfoVranjske: OJT U Vranju odbacilo je krivične prijave protiv nasilnika koji su vas napali ispred kancelarije NS. Zašto su nadležni organi izbegavaju da pregledaju video snimak sa zgrade Narodnog univerziteta?

Đorđe Ristić: Odbacivanje krivične prijave zbog napada na Dragana Pavlovića i mene i pokušaj zamene teza i prebacivanje odgovornosti da smo ustvari mi napadači, a četvorica batinaša SNS inače svi zaposleni u Vodovodu nevine žrtve, koji im na našu sreću nije prošao jer smo spremno reagovali, stoji isključivo na Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Vranju. Najpre je zamenik OJT u Vranju Zoran Kitanović dve godine razvlačio predistražni postupak da bi nakon toga došlo do promene postupajućeg zamenika tužioca te umesto Kitanovića predmet preuzima Ivan Mladenović i ekspresno donosi rešenje o odbacivanju krivične prijave, navodeći da je neko iz policije gledao snimke sa sigurnosnih kamera Narodnog univerziteta i da je taj neko zaključio da kamere navodno ne pokrivaju mesto gde se desio napad, što je neistina. Mi smo podneli žalbu protiv ove odluke ali našu žalbu je Viši javni tužilac Danijela Trajković ekspresno odbacila dokazujući još jedno da je odani kadar SNS-a i da je sa razlogom na to mesto postavljena. Ona je u obrazloženju takođe navela da je policijski službenik gledao snimke i da je utvrdio to što je utvrdio. S obzirom da i pravni laici znaju da istragu vodi isključivo nadležno tužilaštvo i da jedino tužilaštvo ima nadležnost i obavezu da ocenjuje dokaze u istražnom postupku, dok policija samo prikuplja dokaze po nalogu tužilaštva, ovim je Danijela Trajković izvršila krivično delo jer je svojim postupcima ometala pravdu i sakrivanjem snimaka omogućila SNS batinašima da se nekažnjeno izvuku. Odgovornost je jednaka i kod ostala dva postupajuća zamenika OJT. Napominjem da do današnjeg dana mi, kao stranke u postupku, nismo imali uvid u snimak sa sigurnosnih kamera niti nam je omogućen uvid u predmet. Kada Srbija bude pravna država nezavisnih institucija, oslobođena partijskih kadrova na jako važnim i odgovornim pozicijama koji bi treblo da štite interese i bezbednost građana, a ne članova SNS, ovakvi likovi neće moći više da obavljaju odgovorne poslove, a u skladu sa krivičnim zakonikom i zakonom o lustraciji biće procesuireni zbog dela koja su izvršili ili pomogli da se izvrše.FOTO: InfoVranjske.rs – Đorđe Ristić

InfoVranjske: Kako ocenjujete što je Grad Vranje na novogodišnje ukrašavanje ulica i trgova utrošio više od tri miliona dinara?

Đorđe Ristić: Gradski odbor Narodne stranke Vranje je saopštenjem kritikovao, nedomaćinsko i rasipničko arčenje novca svih građana Vranja na kičeraj koji je postavljen u gradskom parku od kineskih lampiona, reklo bi se više za događaj poput noći veštica ili nešto slično, a manje za novogodišnje praznike. U današnje vreme potrošiti tri miliona dinara na lampione je besmisao, s obzirom da su vranjske ulice u katastrofalnom stanju, prepune udarnih rupa, da jedan vrtić u naselju Raška ne mogu da završe toliko godina, da ima pregršt porodica na ivici egzistencije kojima je preko potrebna pomoć, kao i u vremenu kada nam se deca leče donacijama prikupljenih SMS porukama. Eto to su smernice gde je ova vlast recimo mogla da uloži ta tri miliona, a ne na šljašteće figure od kineskih lampica. Što se tiče ukusa, mnogi kažu da o ukusima ne treba raspravljati, međutim, naprednjaci dokazuju ne samo da su u ozbiljnoj svađi sa estetikom već i da nemaju pojima koji motivi oslikavaju novu godinu i praznike koji nam predstoje.

Jedna od akcija Narodne stranke u Vranju

InfoVranjske: Budžet Grada Vranja predviđa za komunalni program 555 milioina dinara. Kako ocenjujete da za plate i javni dug treba izdvojiti više od polivine budžeta?

Đorđe Ristić: Prezapošljenost u javnom sektoru je nešto što će pored ostalih afera i lopovluka obeležiti desetogodišnju vladavinu SNS. Ni vranje nije izuzetak. Čini mi se da Vranje nekako i prednjači u tom lartijskom zapošljavanju s obzirom da u javnim preduzećima i ustanovama nema dovoljno stolica i kancelarija za sve one koji su dobili partijsko uhlebljenje. Njihov posao nije da obavljaju poslove na koje su primljeni, to im je onako usputno, a primarni posao im je da izvršavaju partijske zadatke koji su im povereni dok primaju platu iz budžeta grada. Zbog te nesrazmere i velikog odliva budžetskog novca na partijske zaposlenike komunalna infrastruktura u Vranju je takva kakva jeste, ruinirana. Jedno se daje nauštrb drugog.

FOTO InfoVranjske.rs : Sa konferencija za štampu povodom incidenta ispred Narodne stanke

InfoVranjske: Da li NS veruje da aktuelna vlast može da popravi ekonomiju Vranja i juga Srbije?

Đorđe Ristić: Aktuelna vlast je dokazala da može da popravi samo ličnu ekonomiju svojih funkcionera, budući da su mnogi od njih u politiku ušli bez igde ičega, a sada su izuzetno bogati i moćni ljudi. Naravno da mi iz Narodne stranke, kao ni većina građana Vranja ne verujemo da ova vlast može da poboljša bilo šta što je u interesu svih nas građana, a ponajmanje ekonomiju. Primer za to je i Geoks kome je ova vlast dala deset hiljada evra po radnom mestu. Radili su dok nisu potrošili subvencije, a potom preko noći pobegli ostavljajući 1200 radnika na ulici.

InfoVranjske: Šta NS planira kada bude u lokalnoj vlasti da uradi sa kriminalom sadašnje vlasti, njenih funkcionera i direktora?

Đorđe Ristić: Narodna stranka Vranje obećava svim građanima Vranja i juga Srbije da će nakon promene ove vlasti svi funkcioneri SNS i njihovih koalicionih partnera sa kojima čine vlasti, odgovarati pred zakonom za i najmanja krivična dela koja su učinili obavljajući funkcije koje su im od strane naroda poverene. Takođe, mnogi će biti i lustrirani prema zakonu o lustraciji. Mi smatramo da se jednom mora stati na put tezi „sjaši kurta da uzjaši murta“ i „svi su isti“. Mi ćemo dokazati da nisu svi isti i da zakon mora biti jednak za sve, a institucije države nezavisne.

InfoVranjske: Ostajete li pri ranijem stavu da se Vranjskoj Banji crno piše sa sadašnjim investitorom u sadejstvu sa aktuelnom vlašću?

Sa jedne od prvih akcija ujedinjene opozicije u Vranju – FOTO InfoVranjske.rs

Đorđe Ristić: Narodna stranka i dalje ostaje pri stavu da je Vranjska Banja kao prirodno bogatstvo juga Srbije, kriminalnim aktivnostima i malverzacijama ove vlasti opljačkana. Otuđena je imovina Vranjske Banje koja nije smela nikad biti data u privatnom vlasništvu, tu mislim na specijalnu bolnicu, a na način na koji je otuđena, po kojoj ceni i koliko su bespovratnog državnog novca dobili kupci tri objekta u banji, mi smo govorili ranije na našim konferencijama, a svoje mišljenje je dao i Savet za borbu protiv korupcije.Mi ćemo se za Vranjsku Banju i dalje boriti jednako kao i za Vranje jer je to opština kojoj treba posvetiti dosta pažnje, treba ulagati u banjski tirizam s obzirom da ova banja ima nevorovatni potencijal, najtopliju lekovitu vodu u Evropi, a banja će to svakako višestruko vratiti i banjčanima i vranjancima, naravno ukoliko se ulaže transparentno i rukivodi odgovorno. Sada imamo sasvim suprotnu situaciju, a to je da se nijedan građanin Srbije, pa ni lokalno stanovništvo banje, ne mogu lečiti u stacionaru o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. E to je zasluga naprednjaka i Slavise Bulatovića, predsednika GrO SNS Vranje i sada već poznatog banjskog neimara.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Бањчанин из центар 23/12/2021
    2. Nek crknu dušmani 23/12/2021
    3. Zoki 18/01/2022

    Ostavi komentar