Radnici Geoksa od 5. avgusta i ZVANIČNO NA ULICIPokretanje postupka likvidacije vranjske filijale Geoksa registrovan je u APR i od 5. avgusta svi radnici ove fabrike i zvanično su  nezaposleni, prenose beogradski mediji.

Podsetimo, 2. avgusta je Geoks obavestio radnike o postupku početka likvidacije, obavestivši zaposlene da njihov radni odnos prestaje sa danom zvaničnog početka likvidacije firme u APR-u.Deo obaveštenja radnicima FOTO Info Vranjske

Na dan pokretanja postupka likvidacije društvo ima zaposlene u radnom odnosu za koje će likvidacioni upravnik doneti rešenja o otkazu ugovora o radu, u skladu sa zakonom – navodi se u odluci APR-a po ovom pitanju.

Odlukom se razrešavaju sa funkcije i četiri direktora i zakonska zastupnika preduzeća, a imenuje likvidacioni upravnik.Niko od rukovodstva fabrike, čiji vlasnik ju je otvorio zahvaljujući subvencijama države Srbije, nije se obratio radnicima povodom gašenja preduzeća.

Likvidacioni upravnik je odbio njihov zahtev za razgovor s obrazloženjem da za to nema ovlašćenje, a jedini što su radnici dobili su obećanja aktuelne vlasti i razgovor njihovih predstavnika sa gradonačelnikom Milenkovićem.

Milenković sa radnicima Geoksa FOTO promo

Država sada usmerava radnike koji su ostali bez posla u Nacionalnu službu za zapošljavanje, a pravo na novčanu nadoknadu naknadu imaju radnici koji su do trenutka ostajanja bez posla imali redovno uplaćene poreze i doprinose najmanje 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci.

Ova naknada kreće se od 15. do 35.000 mesečno, dok dužina plaćanja zavisi od ostvarenog staža.

Tako će naknadu tri meseca primati radnici sa stažom do pet godina, šest meseci oni koji imaju upisan staž od pet do 15 godina…

Kako je u Hanu u četvrtak najavio predsednik Vučić, u tamošnjem Teklasu bi u narednih mesec dana moglo biti posla za oko 250 sada otpuštenih radnika, dok bi se verovatno u proleće, kada bi Teklas, po planu, trebao da preuzme sadašnju zgradu Geoksa, ta cifra mogla povećati za još 600 imena.

SSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Zoki 07/08/2021

    Ostavi komentar