Radionica u sindikatu: Mirno rešavanje radnih sporova rasterećuje sudoveInteraktivna radionica za mirno rešavanje radnih sporova u praksi, održana u Vranju u petak 27. maja u prostorijama Veća Saveza sindikata Pčinjskog okruga, pokazala je da mirno rešavanje radnih sporova rasterećuje sudove, povećava vidljivost instituta mirnog rešavanja ovih sporova i u znatnoj meri smanjuje troškove koji su visoki u sudovima.

Radionicu su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS „Nezavisnost“, Privredna komora Srbije i Centar „Olaf Palme“, a medijima su se obratili Ivica Lazović, direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, i profesor Živko Kulić, stručnjak za radno pravo i miritelj u radnim sporovima.Za 17 godina postojanja i rada Republička agencija za rešavanje radnih sporova rešeno je 20.000 predmeta, arbitražom i medijacijom, koji imaju obavezujuće dejstvo kao i pravosnažne i izvršne sudske presude, a sporovi se vode zbog plata, raznih naknada, kolektivnih ugovora, zlostavljanja na radu, naveo je direktor Lazović.

Po njegovim rečima, „ovaj alternativni vid rešavanja radnih sporova rasterećuje sudove pred kojima je najveći i uvek veliki broj predmeta“.Agencija godišnje razmatra oko 1.000 predmeta, ali sudovi imaju opštu nadležnost, troškovi se drastično smanjuju u postupku mirnog rešavanja radnih sporova, jedino su preporuke Agencije bez pravnog dejstva, objašnjava Ivica Lazović.

Profesor radnog prava Živko Kulić, miritelj, osvrnuo se na mirno rešavanje radnih sporova u javnom sektoru i privatnim preduzećima.

U javnim preduzećima i ustanovama sindikat je jači, pa najveći broj radnih sporova rešimo mirnim putem, i individualne i kolektivne sporove, vezane za kolektivne ugovore, to se rešava brzo, efikasno i jevtino, međutim, u privatnim preduzećima, sa minimalnim troškovima koje pokriva Agencija koja se finansira iz budžeta, saopštava Kulić.

Po rečima Kulića, „u privatnim firmama koje su u tom statusu od osnivanja sindikata ili nema, ili je pod uticajem poslodavca“.

U privatnim preduzećima koja su bila državna, pa privatizovana, situacija je mnogo bolja, sindikati su jači i tu imamo više uspeha u mirnom rešavanju radnih sporova, zaključuje profesor Kulić.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar