Radikali: BOSILEGRAD za 10 godina napustilo 1.200 stanovnika

Eko Taxi Vranje

Okružni odbor Srpske radikalne stranke objavio je saopštenje za javnost. Portal InfoVranjske.rs saopštenje prenosi u celosti i bez dodatnih izmena. Stavovi iznešeni u ovom saopštenju nisu stavovi portala, i InfoVranjske.rs ne odgovaraju za navode u njemu.

Pčinjski okružni odbor Srpske radikalne stranke mesecima upozorava rukovodstva pojedinih opština u Pčinjskom okrugu da započnu preduzimanje hitnih mera kako bi se sprečio tihi nestanak pojedinih opština; preciznije, kako bi se ublažio pad broja stanovnika, tj. iseljavanje naših sugrađana.Ovaj problem posebno je izražen u opštini Bosilegrad, koja je za desetak godina izgubila preko 1.200 stanovnika. Tako kažu najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Naime, prema tim podacima, sredinom 2020. godine u ovoj opštini živelo je manje od 7.000 stanovnika; preciznije, 6.924 stanovnika.

U ovoj opštini u 2020. godini rođeno je svega 40 beba, a broj umrlih je gotovo 150. Sama činjenica da je 2020. godine u Bosilegradu zaključen 21 brak dovoljno govori kakve su tendencije u narednom periodu.

Za sve to vreme, opštinsku vlast drži predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i ovi podaci su najbolji pokazatelj koliko je on uspešan kao predsednik opštine.

Evidentno je da opštinska vlast nije u stanju da osmisli bilo kakve programe i projekte kojima bi zadržala svoje sugrađane na svojim ognjištima.

Opštinski budžet, očigledno, služi samo da se održi gola vlast i da se isplate zarade opštinarima. Sredstva iz budžeta za 2021. godinu su potrošena, ali nema vidljivog boljitka u svakodnevnom životu stanovnika ove opštine.

Žalosno je da opštinska vlast za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini izdvaja malo više od osam miliona dinara, dok je ukupni budžet ove opštine za 2021. godinu iznosio blizu šeststo miliona dinara.

Mi, srpski radikali, pozivamo opštinsko rukovodstvo u Bosilegradu da sva raspoloživa sredstva upotrebi za hitno pružanje pomoći mladim bračnim parovima, porodicama sa decom i preduzetnicima, kako bi se zaustavilo tiho gašenje Bosilegrada.

Vlast je dužna da sve opštinske službe stavi u funkciju razvoja ove opštine i da pruži pomoć svim stanovnicima, bez obzira na političku pripadnost.

Ukoliko opštinska vlast ne bude brzo reagovala, jasno je da će još veći broj ljudi napustiti opštinu Bosilegrad u potrazi za boljim životom.

NIV    1. Straško 13/01/2022
    2. Bugarin bosilegrad 13/01/2022

    Ostavi komentar