Aktivizam i mladi

PSIHOLOŠKA POMOĆ u Vranju: Građani prepoznali VAŽNOSTUdruženje Naš svet, naša pravila organizovalo je akciju prikupljanja sredstava za besplatnu psihološku podršku i savetovanje za mlade od 15 do 30 godina starosti.

Podsećamo, Grad Vranje nije prepoznao ovaj poziv, jer je na poslednjem konkursu za ovakav projekat izdvojio svega 70.000 dinara.NSNP želi da pruži podršku mladima u Vranju ulaganjem u mentalno zdravlje koje je ugroženo oklonostima prouzrokovanim pandemijom i nedostatkom javnih resursa, kao i visokom stopom stresa, anksioznosti i depresije među mladima.

Do završetka kampanje za donacije prikupljeno je 133.000 dinara, a prvobitni zacrtani cilj bio je 150.000. Iz donacija se vidi da su sredstva skupljali samo građani, dok lokalna samouprava nije htela da pomogne ni ovakvom pozivu, koji ima za cilj pomoć mladima sa jednom izuzetno važnom temom kao što je psihičko zdravlje.U ovom omladinskom udruženju naglašavaju da će obezbediti psihološku podršku i savetovanje za mlade, fokusirajući se na njihove individualne potrebe.

Svako ko želi da DONIRA, to može učiniti na linku ispod opisa

Donacije.rs – Naš Svet Naša Pravila

Ova usluga će biti prilagođena mladima i omogućiće im da se osećaju podržano, prihvaćeno i sigurno dok rade na svom mentalnom blagostanju.

„Smatramo da je neophodno pružiti direktnu podršku i resurse kako bi se izborili sa izazovima modernog života. Pored toga, kulturni i ekonomski aspekti društvenih tokova u malim sredinama kakva je Vranje, na specifičan način oblikuju društvenu svest ove grupe. U takvom okruženju, mladi se neretko suočavaju s ozbiljnim izazovima u pristupu mentalnoj zdravstvenoj podršci.“, naveli su iz udruženja u okviru poziva za donacije.

Istakli su da su zatvaranje Savetovališta za mlade tokom pandemije, nedostatak resursa u javnom zdravstvu i visoka cena privatnih usluga podrške, otežali da mladi dobiju neophodnu pomoć.

Mladi pate od mnogobrojnih mentalnih problema, ali se većina njih ne obraća za pomoć zbog nedostatka resursa ili straha od stigme, pa kampanja predlaže uspostavljanje direktnih veza između mladih i stručnjaka za psihičko zdravlje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milorad 04/05/2024

    Ostavi komentar