PRVOMAJSKI URANAK u selu IZVOR: Razmena ISKUSTVA i TRADICIJEU sklopu projekta „Kulturna orijentacija i razmena u južnoj Srbiji“ u ponedeljak 1. maja, 2023. godine u selu Izvor kod Bosilegrada organizovan je zajednični prvomajski uranak osnovaca iz ovog mesta i pripadnica izbegličke zajednice.

Cilj akcije koja je održana u selu Izvor, u blizini Bosilegrada, bio je da pripadnici iz izbegličke zajednice iz Bosilegrada razmene iskustva sa lokalnom zajednicom.Ispred opštine Trgovište Danijel Zarev, rekao je za portal InfoVranjske.rs da je ovo druga akcije na projektu, i da je ona održana ispred crkve Svete Trojice u selu izvor.

Danas smo tu sa decom iz osnovne škole u Bosilegradu i sa predstavnicima izbegličke zajednica centra iz Bosilegrada. Želimo da razmenimo iskustva i da pričamo o tradiciji, rekao je Danijel Zarev.Akcija se organizuje u okviru projekta „Kulturna orijentacija i razmena u južnoj Srbiji“, koji sprovodi Grupa za decu i mlade „Indigo“ u partnerstvu sa kancelarijama za mlade iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Bosilegrada i Filozofskim fakultetom iz Niša. Projekat se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz podršku Švajcarske.

O CRKVI SVETE TROJICE u SELU IZVOR

Crkva Svete Trojice u Izvoru jedna je od 37 crkava Eparhije vranjske, koja organizaciono pripada Arhijerejskom namesništvu Bosilegradskom a teritorijalno i administrativno opštini Bosilegrad sa 25 sela, i Pčinjskom okrugu. Crkva je danas napuštena, isto kao i selo Izvor koje prema popisu iz 2011. ima samo 61 stanovnika. Jedino je za praznik Svete Trojice obiđe paroh iz obližnjeg Bosilegrada.

В рамките на проекта „Културна ориентация и обмен в Южна Сърбия“ в понеделник, 1 май 2023 г., в село Извор край Босилеград беше организирано съвместно първомайско тържество на основателите от това място и членове на бежанската общност .

Целта на акцията, която се проведе в босилеградското село Извор, бе членове на бежанската общност от Босилеград да обменят опит с местната общност.

Даниел Зарев от община Търговище каза пред портала InfoVranjske.rs, че това е втората акция по проекта и че се провежда пред църквата „Света Троица“ в село Извор.

Днес сме тук с деца от основното училище в Босилеград и с представители на бежанската общност от центъра в Босилеград. Искаме да обменим опит и да говорим за традицията, каза Даниел Зарев.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar