Protest u Vranju: Ne želimo da Srbija bude deponija

Eko Taxi Vranje

Udruženja Kreni – promeni i Skupština slobodne Srbije održali su u subotu, sa oko 100 građana protest za očuvanje zdrave životne sredine u Srbiji na Trgu Staniše Stošića, iako Policijska uprava Vranje nije dozvolila protestno okupljanje dokumentom koji je potpisao načelnik PU Vranje Igor Živoković.

Ispred udruženja Kreni – promeni okupljenima se obratila Dragana Đorđević koja je apelovala na sve građane da shvate da nisu bespomoćni i da zajedno mogu sve, pa i da se suprotstave multinacionalnoj kompaniji kakva je Rio Tinto.„Mi smo pružili punu podršku građanima Loznice i čitavog Jadra, jer ne želimo da Srbija bude deponija, a ona će to sigurno biti ako dozvolimo da Rio Tinto otvori 40 rudnika litijuma u Srbiji. Čak su najavili i otvaranje rudnika kod sela Spančevca u opštini Bujanovac, u široj okolini manastira Prohora Pčinjskoj. Zato im poručujem da sa svoje terase ne želim da gledam rudnik i njegove iskopine i jalovišta, već naše lepe i čiste predele“, rekla je Đorđević.

Ona je upozorila da je prvo popuštanje vlasti posle protesta prošle subote mala, ali izuzetno značajna pobeda.

„Ljudi na vlasti zbog profita i novca ne vide da je ozbiljno ugrožena životna sredina i da mi građani nećemo popustiti, već ćemo ustati u obranu najvažnijeg ljudskog prava, prava na život u zdravoj i čistoj sredini“, dodala je Đorđević.

Dragan Antić, predstavnik Skupštine slobodne Srbije, poručio je učesnicima protesta da je doživeo najveću satisfakciju kada su mu prilazili učenici gimnazije i čestitali na građanskoj hrabrosti.

On je okupljenima rekao da su zdrav vazduh, čista voda i očuvano zemljište uslov da se buduće generacije ne side svojih predaka.

Profesor Antić je zahvalio svima u Skupštini slobodne Srbije na saradnji i podršci i najavio da svoje mesto čelnika ove organizacije prepušta sposobnijima i pametnijim.

„Uvek ću biti sa vama i uz vas, što smo i pokazali prošle subote kada smo se suprotstavili provokaciji aktuelne vlasti, a jedino mi je žao što one dve hrabre žene sa tog protesta danas nisu bile ovde“, rekao je Antić.

Na kraju i organizatori i okupljeni građani su izrazili želju da naredni protest u Vranju bude održan u prisustvu većeg broja građana i u mnogo povoljnijim vremenskim uslovima, budući da je jaka kiša sve vreme pratila okupljanje.

Slavomir Kostić  1. он'ј који памти 11/12/2021
  2. Pandjuriste 11/12/2021
  3. SRBIN 11/12/2021
  4. Mačak 11/12/2021
  5. Radojka 11/12/2021
  6. lidija 11/12/2021
  7. Bole 11/12/2021
  8. Mačak 11/12/2021
  9. Rade 11/12/2021
  10. Če Gevara 11/12/2021

  Ostavi komentar