Protest protiv rudnika: Očuvanje reke Dragovištice i zdravlja stanovništvaUG „Eko – Surdulica“ objavilo je saopštenje za javnost povodom protesta povodom ekološkog zagađenja reka Dragovištica i Struma.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.Ekološka udruženja iz Bugarske organizovala su protest pod nazivom „Kažite zbogom reci Dragovištici i reci Strumi!“, kojem će se pridružiti i predstavnici udruženja iz Srbije.

Protest će biti održan 14. juna ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine u Sofiji. Kao predsednica ekološkog udruženja „Eko Surdulica“ iz Surdulice, želim da istaknem važnost ovog događaja i pozovem sve građane i medije da podrže našu borbu protiv otvaranja rudnika u mestima Podvirovi i Popovici u selu Karamanica kod Bosilegrada.Otvaranje rudnika olova, cinka i bakra na ovim lokacijama predstavlja ozbiljnu pretnju po površinske i podzemne vode koje čine reku Dragovišticu. Ova voda se koristi kao pijaća voda u Ćustendilu i okolnim selima, ali i za navodnjavanje u Bosilegradskim selima. Rudnik će dovesti do zagađenja pijaće vode, što će direktno ugroziti zdravlje ljudi i životinja, kao i zaštićene vrste koje žive u ovom ekosistemu.

Studija uticaja na životnu sredinu, koju je izradio Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, pokazuje da će otvaranje rudnika značajno narušiti kvalitet vode i zemljišta u ovom regionu. Posebno je zabrinjavajuće što će toksični elementi kao što su olovo, cink i bakar biti ispuštani u okolinu, što će imati dugoročne posledice na zdravlje stanovništva i ekosistem.

Takođe, želimo da podsetimo na sporazum između Srbije i Bugarske o sprečavanju izgradnje novih rudnika i mini hidroelektrana na teritoriji Srbije, kako bi se izbeglo dodatno zagađenje voda koje teku ka Bugarskoj. Ovaj sporazum je deo Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (Espo konvencija), kojim se obe zemlje obavezuju na transparentnost i saradnju u proceni i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu.

Naš zahtev je da se ovaj sporazum poštuje i da se hitno obustavi projekat otvaranja rudnika u Bosilegradu. Problemi sa rudnikom Podvirovi su već poznati, jer je ovaj rudnik u prošlosti uzrokovao zagađenje vode koja se koristi za navodnjavanje i pijaću vodu u Ćustendilkom kraju. Ekološka udruženja iz Bugarske organizovala su protest pod nazivom „Kažite zbogom rekama Dragovištici i Strumi!“, kojem će se pridružiti i predstavnici udruženja iz Srbije.

Pozivamo sve građane, ekološke aktiviste i medije da nam se pridruže na protestu i podrže našu borbu za očuvanje životne sredine i zdravlja svih nas. Zajedno možemo sprečiti ekološku katastrofu i osigurati bolju budućnost za naredne generacije.

Ovo saopštenje za javnost nije proizvod portala InfoVranjske.rs i stavovi iznešenje u tekstu su isključivo stavovi UG „Eko – Surdulica“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Raška 13/06/2024
    2. Komi 15/06/2024

    Ostavi komentar