Procenitelj problem za hansku FOPU

Eko Taxi Vranje

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za dostavu ponuda za procenu pokretne imovine Fabrike omotnog papira i ambalaže (FOPA) u Vladičinom Hanu.

Oglas je objavljen u četvrtak 5. avgusta, a rok za dostavu ponuda je 12. avgust.Predmet procene su oprema i postrojenja za proizvodnju papira, ali je mnogo veći problem deo oglasa koji jasno kaže «da će plaćanje usluge procene biti nakon prodaje imovine stečajnog dužnika»!?

Podsećamo, nepokretna imovina FOPE procenjena je na 150 miliona dinara.

FOPA je osnovana i počela sa radom u januaru 1960. godine, zapošljavala je od 550 do 1.000 radnika, a prvi put je privatizovana 2007. godine, kupovinom akcija tadašnjih i bivših radnika, što se okončalo neuspehom, pa je u sptembru 2007. FOPU kupila bugarska firma «Interkomerc».

Zbog brojnih nepravilnosti i pljački, kao i dugovanja ove fabrike, zaveden je stečaj početkom 2009. godine, a u dugom sudskom sporu bugarski «Interkomerc» je izgubio prava nad imovinom FOPE, pa je nastavljen stečajni postupak.

Prodaja FOPE 2019. godine nije uspela, pa je i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zadržala nadležnosti nad ovom fabrikom kao stečajnim dužnikom.

NIV    1. Vasko 08/08/2021

    Ostavi komentar