Problem u PREDŠOLSKOJ ustanovi u Bujanovcu: Nejasni zahtevi i još nejasniji odgovori na njihIz Nacionalnog saveta za nacionalna pitanja u Bujanovcu zatraženo je otvaranje novih grupa za decu akbanske nacionalnosti u okviru Predškolske ustanove u ovoj opštini. S obzirom da rad nije baziran na podelu dece po nacionalnosti, već se grupe formiraju po uzrastu, cela ova priča dobila je politički odjek.

Problem je jednostavan i jasan, nema mesta u vrtićima ni za decu albanske ni srpske nacionalnosti jer nedostaje prostora. Razmišlja se i otvaranju novog vrtića kao dugoročnog rešenja, ali i o adaptiranju postojećih prostorija.Dana 18. marta 2024. godine u Domu kulture u Bujanovcu je održan sastanak u vezi sa rešavanjem pitanja dopunskih grupa u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ za decu iz albanske zajednice, saopštilo je Koordinaciono telo za Bujanovac, Preševo ii Medveđu. Sastanak je organizovala Služba Koordinacionog tela, a na zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Kao nadležni za rešavanje ovog problema i predlaganje mogućnosti za proširenje kapaciteta za decu iz albanske zajednice, sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i predsednik SO Bujanovac Enver Ramadani, u ime osnivača predškolske ustanove, zatim načelnica ŠU Leskovac Marina Ilić i direktor PU „Naša radost“ Milovan Aleksić.Na početku sastanka, v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović se zahvalio svima što su se odazvali sastanku, ističući značaj rešavanja ovog pitanja, uz napomenu da će Služba Koordinacionog tela pružiti svu logističku podršku i nastojati da, na sve načine, doprinese rezultatu ovih aktivnosti.

Sastanak je bio vrlo konstruktivan , uz jasno definisanje mogućnosti za obezbeđivanje uslova za otvaranje novih grupa na albanskom jeziku i svu decu koja su na listi čekanja.

Predstavnici svih relevantnih institucija koji su prisustvovali sastanku su se saglasili u vezi sa kratkoročnim i dugoročnim načinom rešavanja ovog pitanja.

Kao kratkoročno rešenje predloženo je da se pronađe prostor koji bi bio priveden nameni, a koji bi bio dovolјan za dodatne dve grupe, koliko je tekući nedostatak.

Kao dugoročno rešenje predložena je najpre izrada elaborata  o mogućnostima proširenja ili adaptacije postojećeg objekta ili izgradnje potpuno novog objekta kojim bi, pored postojeće potrebe za dodatnim mestima, obuhvatio i projekciju povećanja broja dece iz svih zajednica. Na osnovu ovog elaborata, bila bi izrađena projektno – tehnička dokumentacija.

Kako bi predmetni problem bio rešen u što kraćem roku, na kraju sastanka je dogovoreno da Komisija formirana Odlukom SO Bujanovac 2020. godine i Odlukom o izmeni Odluke iz 2023. godine, sa još tri člana iz PU „Naša radost“ u narednom periodu identifikuju prostor koji bi zadovolјio trenutne potrebe za otvaranjem dodatne dve grupe.

U vrtićima u Bujanovcu je preko 600 mališana. Deca su u mešovitim grupama, mada im a i onih gde su mesta naseljena isključivo Albanvcima ili isključivo Srbima, pa onda silom prilika grupe nisu mešovitog tipa.

Zanimljiv je detalj koji nam je potvrđen u Predškolskoj ustanovi, da nije bilo primedbi roditelja na mešovite grupe, te da niko nikada nije pravio pitanje. Deca zajedno rade , pripremaju priredbe i funkcionišu bez problema.

Među zaposlenima su i Srbi i Albanci.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar