Aktivizam i mladi

Primer dobre PRAKSE: Nemački Omladinski centriOmladinski centar u Kajzerslauternu je namenjen za mlade od 11 do 18 godina. Nudi zabavna popodneva, večeri i vikende. Programi su besplatni, a tiču se sporta, zdravlja, umetnosti i slobodnog vremena.

Mladima su omogućeni i letnji kampovi, zimski avanturistički programi i drugo. Ovaj centar ima partnerstvo sa klubovima iz Amerike, što omogućava sticanje novih prijatelja kao i razmenu iskustava.Centar za tinejdžere u Viesbadenu je namenjen tinejdžerima od 11 do 18 godina. Nudi zabavne sadržaje i aktivnosti, košarku, odbojku, roštilj i druge rekreativne aktivnosti na otvorenom.

Poseduje tehnološku laboratoriju, kućnu radnu sobu u kojoj mogu da završe domaće zadatke, sobu za tinejdžere sa filmovima i igricama. Pored ovih aktivnosti mladima su na raspolaganju i klubovi u kojima mogu da uče o avijaciji, baštovanstvu, umetnosti.Dom omladine Kilianeum se nalazi u Vircburgu. Njegov rad se bazira na crkvenom omladinskom radu. Mladi u ovom centru mogu da se međusobno upoznaju i druže jedni sa drugima.

Imaju priliku i da uče, razvijaju ličnost, formiraju svest. U centru se organizuju susreti, konferencije, kursevi. Posebna pažnja se poklanja ekologiji i životnoj sredini, kao i dobrovoljnom radu i zalaganju.

Kvalitet omladinskih centara u Nemačkoj poslednjih godina potvrđuje i Savet Evrope kada je dobijena oznaka kvaliteta ovog tela, a ukupno to je 14. dodeljeno priznanje za centre.

Smatra se da je među nemačkom omladinom veoma važno podsticati slobodu, ljudska prava i pluralizam, i da to treba postizati radom sa mladima kroz dijalog, međusobno razumevanje i poštovanje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. deda mraz 11/04/2024

    Ostavi komentar