Aktivizam i mladi

Primer DOBRE prakse: Evo kako izgleda OMLADINSKI CENTAR u PortugaluLisabonski omladinski centar CJL se nalazi u objektima Portugalskog instituta za sport i omladinu u Lisabonu. Cilj ovog centra je promocija vrednosti Saveta Evrope, ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, i u skladu s tim omogućava mladima obrazovanje u tom smeru.

CJL mladima pruža kombinaciju razvoja, neformalnog obrazovanja, obuke, inovacija i izgradnje kapaciteta mladih kako bi doprineli razvoju zajednice.Omladinski centar u Bragi je rezultat saradnje Gradske kuće, InvestBrage i Portugalskog instituta za sport i omladinu. Svoju delatnost sprovodi u Omladinskom domu Brage.

Renoviranjem prostora omogućeno je da on bude dostupan ne samo mladima već i široj javnosti. Misija mu je da obezbedi smeštaj i delove za rad, promoviše neformalno obrazovanje, razvija kreativnost, preduzetništvo i omladinske projekte.Pored misije edukacije i organizovanja rezidencijalnih omladinskih aktivnosti, Omladinski centar Braga je domaćin i regionalnim službama portugalskog instituta za sport i omladinu.

Kaškaiš je mali primorski grad u Portugaliji koji je 2018. godine izabran za Omladinsku prestonicu Evrope.

U njemu se nalazi Omladinski centar participativnog budžetiranja. Cilj ove organizacije je da mlade približi političkim odlukama koje ih se tiču. Naime, škole dobijaju novac iz gradskog budžeta, a mladi sami predlažu projekte koji su im važni.

Projekti mogu da budu iz oblasti ekologije, kulture, sporta, energetike, sanacije zgrada, turizma, zaštite životne sredine. Ovim projektima mladi se ohrabruju da budu akteri i graditelji grada i društva.

Mladi iz Kaškaiša boravili su u Novom Sadu u okviru razmene koja je deo projekta „GLOCAL EUROPE“ finansiranog od strane Evropske Komisije, a čiji je cilј da mlade iz oba grada upozna sa programima i aktivnostima prestonice mladih.

Razmena mladih je izuzetno značajna jer oni kroz neformalno obrazovanje uče o poštovanju lјudskih prava, različitosti i inkluziji, kao i o kulturi, gradu i zemlјi odakle dolaze.

ILIĆ / NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar