Prigovor Izbornoj komisiji: Jedinstvena SRBIJA tvrdi – Naš član je na listi „Makedonaca“Gradski odbor Jedinstvene Srbije u Vranju podnoe je prigovor Lokalnoj izbornoj komisiji povodom liste „Demokratska partija Makedonaca – Za bratstvo i jedinstvo“. Iz GrO JS tvrde da je lice koje se nalazi na listi manjinske liste „DPM“, Marjan Petrović član Jedinstvene Srbije.

U vezi sa članom 76. Zakon o lokalnim izborima, DPM – Za Bratstvo i jedinstvo ne može da ima položaj izborne liste nacionalne manjine.

Zvanično obrazoloženje Jedinstvene Srbije u Vranju

Potrebno je najpre istaći da izborna komsija prilikom donošenja pobijanog rešenja, na sednici dana 04. novembra, 2023.godine nije utvrdila pravo činjenično stanje, to jest da li su tačne tvrdnje zamenika člana komisije da je Marjan Petrović član Jedinstvene Srbije, već je uputila telefonski poziv podnosiocu Demokratske partije Makedonaca, Aleksandru Božinovskom koji je negirao tvrdnje da je Marjan Petrović, član Jedinstvene Srbije. Dakle komisija je bez utvrđivanja činjeničnog stanja donela odluku samo na osnovu izjave Podnosioca liste Demokratske partije Makedonaca, koji to nije mogao da zna u datom trenutku. Takođe, izborna komisija je utvrdila da je Marjan Petrović bio na izbornoj listi za odbornike DPM i 2020. godine, međutim očigledno da je tada napravljen propust i omaška, kao i da niko nije prigovorio, što sada nije slučaj, Kako ostalim članovim komisije nije bila opštepoznata činjenica da je Marijan Petrović, član Jedinstvene Srbije, u prilogu ovog prigovora dostavljamo potvrdu o tome, napisali su iz Jedinstvene Srbije.

Dobro Jutro Srbijo Vranje

Zabrana da se izigra zakon
Član 76
Izborna komisija rešenjem odbija predlog da se određenoj izbornoj listi utvrdi da ima položaj izborne liste nacionalne manjine ako je nosilac liste ili kandidat za odbornika na izbornoj listi lice za koje je opštepoznato da je član druge političke stranke koja nije politička stranka nacionalne manjine ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon.

Kao dokaz iz GrO Jedinstvene Srbije dostavili su potvrdu ove stranke 51/2023 od dana 4. novembra, 2023. godine.

Imajući u vidu da je navedeno lice Marjan Petrović, veterinarski tehničar, sa mestom prebivališta Vranje, s. Suvi Dol bb,, predložen na proglašenoj listi odbornika Demokratske partije Makedonaca, koja pobijanim rešenjem ima položaj izborne liste nacionalne manjine, a da je isto lice u bazi podataka kao član Jedinstvene Srbije, o čemu postoji dokaz iz centrale stranke JS, kao i da navedeno lice do dana pisanja ovog prigovora nije podneo ispisnicu, očigledna je namera ili propust da se izigra zakon od strane Demokratske partije Makedonaca, stoji u obrazloženju Jedinstvene Srbije.

Iz Jedinstvene Srbije predlažu da Gradska izborna komisija Grada Vranja usvoji prigovor ove stranke i ukine rešenje kojim DPM na lokalnim izborima ima status manjinske stranke.