Aktivizam i mladi

Predstava „Na litici“: Pozorisni komad ili realnostPozorišna predstava „Na litici“, reditelja Zorana Zarubice odigrana je u ponedeljak pred vranjskoj publici.

Sam komad je rađen po tekstu švajcarskog pisca Igora Bauersime i njegovom delu „Norveška danas“.Na sceni smo mogli da vidimo dva tinejdzera, Juliju i Avgusta, na ivici ponora čije su likove predstavili dvoje glumaca, Nikola Pavlović i Maja Šuša.

Tokom cele predstave obrađuje se problematika mentalnog zdravlja mladih i na duhovit i romantičan način se prikazuje odnos tinejdzera prema jednoj „taboo“ temi – samoubistvu.Važno je napomenuti da su salu ispunili pretežno učenici osnovnih škola, što je začudilo i same glumce, jer je, po nepisanom pravilu, predstava namenjena malo starijoj publici.

Jesam bio začuđen, ali mi i pored malo eksplicitnih scena, nije smetalo što me gleda mlađa publika. Smatram da do mlađe dece mnogo lakše dolazi poruka predstave, oni mnogo bolje od nas, odraslih, razumeju emocije – kaže glumac Nikola Pavlović.

Po završetku predstave, održana je radionica na kojoj je publika mogla da razgovara sa glumcima, ali i sa psihologom Majom Ševar Vukašinović.

Na radionici su spomenute teme poput stigmatizacije mentalnih problema i razgovora sa psihologom u manjim sredinama, ali i odnos roditelja sa decom na polju mentalnog zdravlja.

Svakako, uz pomoc same predstave, ali i „Gradjanskih inicijativa“, otvorena je nova tema koja je od ogromnog značaja za sve mlade, a naročito za one u manjim sredinama.

Anđa Stanojković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar