Suđenje Dejanu Nikoliću KANTARU: Završeno suđenje – ČEKA SE ODLUKA VEĆAVeće Višeg suda u Vranju u sastavu Saško Aleksandrić, predsednik Veća, i članovi Dragana Ilić Marković i Milena Stojević održalo je u utorak 24. januara sednicu po žalbi na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju Dejana Nikolića Kantara, Slaviše Kostića i Bojana Tanaskovića, na kojoj su se čuli disonantni tonovi u istupanjima zamenice osnovnog javnog tužioca Radice Ristić i punomoćnika Nikolića Predraga Tomovića, advokata iz Niša.

Sednici Veća nisu prisustvovali Dejan Nikolić i Bojan Tanasković, a prisutan je bio Slaviša Kostić, kao i punomoćnici Bojana Tanaskovića i oštećenih Svetlane Stojanov i Olivere Vladković, vlasnice OK radija i kafića u Vranju.Svi branioci osuđenih u Osnovnom sudu u Vranju su u žalbi tražili da Viši sud ukine prvostepenu presudu kojom je Dejan Nikolić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 meseci, a Slaviša Kostić i Bojan Tanasković od osam meseci zatvora, svi zbog „krivičnog dela nasilničko ponašanje“ i predmet vrati na ponovni postupak u prvostepenom sudu.

Branioci su se pozivali na tri razloga za ukidanje prvostepene presude, „zbog bitne povrede krivičnog postupka, nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona“.Takođe su tražili i ukidanje pritvora za Dejana Nikolića, jer su, kako su naveli, „prestali razlozi za takvu meru“.

Zamenica osnovnog javnog tužioca Radica Ristić je ostala pri stavu da su svi osuđeni krivi za delo koje im se stavlja na teret i da Veće Višeg suda odbaci njihove žalbe kao neosnovane i potvrdi ožalbeno rešenje od 11. oktobra prošle godine, a to je tražila i punomoćnica oštećenih Svetlane Stojanov i Olivere Vladković.

Advokat Predrag Tomović je osporio iskaz Svetlane Stojanov kojim je ona „prepoznala na mobilnom telefonu glas Dejana Nikolića, a s njim je pričala godinu dana ranije», a odbranu svog klijenta zasnivao na činjenici „da Nikolić nikada nije upadao u Ok radio i kafić“.

Predsednik Veća Saško Aleksandrić je nakon toga završio javni deo sednice sudskog veća.

12:00 – Oglasili se advokat Predrag TOMOVIĆ i Veran MATIĆ

Nakon završenog sudskog veća u Višem sudu u Vranju oglasili su se advokat okrivljenog Dejana Nikolića Kantara, Predrag Tomović i predstavnik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

TOMOVIĆ: Ne postoji DOKAZ je Dejan NIKOLIĆ pretio

Predrag Tomović

Novi advokat Dejana Nikolića Kantara, Predrag Tomović za portal InfoVranjske.rs rekao je da je impresioniar da se sednica Sudskog Veća održala u velikoj sali.

Tomović je naglasio da je je ovaj pretres van uobičajne prakse, jer je na suđenju bio pristutan i Viši tužilac, koji se uobičajno izjašnjavao pismenim putem, i nije prisustvovao sednici Veća.

Istakli smo postojanje izvoda iz krivične evidencije, sa označenom osuđivanošću. Nakon čega je Tužilaštvo dostavilo suprotini dokument, zbog čega smatramo da, ako ništa drugo, ono zbog ugleda i dostojanstva Suda i države mora da bude uklonjen, rekao je Tomović.

Tomović naglašava da „kako bi bilo ko bio proglašen krivim, važno je dokazati da je delo izvršeno“.

Danas ovde imamo dokaz da je glas Dejana Nikolića Kantara prepoznao jedan svedok. Svedok se upravo izjašnjava da glas nije prepoznala po boji, po tonu ili po bilo kom drugom odgovarajućem načinu, već je prepoznala preko spikerfona sa donetog telefona. Ako prepoznate tekst koji zaista ima vezu sa Dejanom Nikoliće, to nikako ne znači da je to glas Dejana Nikolića. izjavio je Tomović.

Ovde je moralo biti određeno forenzičko veštačenje, tim pre što tačnih dokaza nema, svedoka nema, a okrivenji i Dejan Nikolić negiraju činjenicu da je to glas Dejana Nikolića, završio je Tomović.

Veran MATIĆ: Očekujemo da Viši sud POTVRDI presude NIKOLIĆU i ostalima

FOTO: PrintScreen N1

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, posle održane sednice Veća Višeg suda u Vranju po žalbi prvostepeno osuđenih Dejana Nikolća iz Vranja, Slaviše Kostića iz Vranja i Bojana Tanskovića iz Vranjske Banje, poručio je u izjavi za portal InfoVranjske.rs „da očekuje da Viši sud potvrdi presude Osnovnog suda u Vranju na osnovu relevantno utvrđenih činjenica vezanih za ovaj predmet“.

Danas nismo čuli ništa novo  osim onoga što je do sada utvrđeno u prvostepenom postupku, jedino novo je pokušaj odbrane da ispostavi jedan dokument koji se neobjašnjivo našao u njihovim rukama za koji oni ne mogu da potvrde kako su do njega došli, a kojim se implicira da su izbrisane prethodne presude za isto ovo krivično delo za koje je sada suđeno Dejanu Nikoliću u prvostepenoj presudi.

U isto vreme tužilaštvo je dostavilo dokument današnjeg datuma koji govori da i dalje postoji u evidenciji šest presuda za Dejana Nikolića, kao što je to navedeno u optužnom predlogu i izreci presude kojom je osuđen, Dakle, mislim da je pred sudskim većem jednostavan zadatak da potvrdi ovu presudu koja je izreščena posle jednog veoma poštenog suđenja u kojem su svi imali mogućnosti da kažu sve što imaju i iznesu dokaze koji su relevantni i koji su od suda ocenjeni na način kako je to ocenila sudija Osnovnog suda, rekao je Veran Matić.

11:07 – Na suđenju Nikolića i OK radija stigli advokati i NOVINARI

Ispred Višeg suda u Vranju, pred početak suđenja u slučaju „OK Radio“ stigli su advokati koji zastupaju stranke u ovom slučaju.

Pored advokata, na suđenju su se pojavili i novinari lokalnih medija u Vranju.

Nekoliko uniformisanih policaja stajalo je ispred Višeg suda na štelištu.

09:36 – Pre početka SUĐENJA oglasio se i ČIK KUMANOVO: Lokal u Ulici Stefana PRVOVENČANOG je NAŠ

Advokat Dragan Ristić zastupinik A.D. Čik Kumanovo uvoz – izvoz ( U stačaju) oglasio se zajedno sa stečajnim upravnikom ovog preduzeća u Makedoniji.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.

Sve informacije možete uživot pratiti na portalu InfoVranjske.rs

U višem Sudu u Vranju u 11 časova počinje pretres po žalbi Dejana Nikolića Kantara u slučaju „OK Radio“.

09: 30- VERAN MATIĆ: Na suđenju i predstavnici Stalne radne grupe za BEZBEDNOST NOVINARA

Veran Matić obavestio je medije da će na pretesu po žalbi Dejana Nikolića Kantara biti prisutni i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. paja pajic 24/01/2023
    2. Jelena 24/01/2023
    3. Todorović 25/01/2023

    Ostavi komentar