Poslednji pozdrav Borisavu Bori Antiću: Ajde neka prenoći!Umro je Borisav Bora Antić poznat kao Bora Šuškač.

Legendarni bankar. Veliki drugar. Domaćin. Suprug,otac, deda,k omšija…od mnogih lično znan  i od mnogih spominjan po čuvenju…..Bora je moj učitelj u životu i poslu (drugi je Srđan Nikolić, bivši  ministar trgovine)…..Nek zvuči kao fraza… ali od njega sam mnogo naučio, sa njim sam mnogo različitih situacija prebrodio…

Davne 2000 godine kao negov zamenik u filijali Delta banke u Vranju započeli smo poslovno i privatno druženje. Sve do njegovog odlaska u penziju bio sam u prilici da posmatram , učim i primenjujem njegove lucidne poslovne poteze, njegovu nesvakidašnju moć prilagodjavanja svakoj vrsti poslovnih partnera . Ništa od mene nije krio. Naprotiv.Njegove sposobnosti i mogućnosti su u bankarskom svetu davno već bile poznate. Skoro svaki bankarski službenik u Srbiji je znao za Boru a sebi ravnim su ga smatrali najveći bankarski magovi tog vremena Sretenović, Mihajlović i drugi.

Naravno, u vreme početaka razvoja privatnog sektoru, pa i bankarstvu nije promakao jednom velikom privrdniku i vizionaru biznisa Miroslavu Miškoviću koji ga dovodi u Delta banku i otvaraju filijalu u Vranju. Za mnoge hrabar potez Bore da iz udobnosti uspešnog direktora već etablirane banke krene u avanturu razvoja nove banke u novom obliku vlasništva u novom društveno-ekonimskom okruženju…Treba li da kažem da je filijala Vranje po rezultatima bila redovno u pet najboljih u sistemu Delte. Treba li da kažem da je redovno dobijao zasluženo priznanje od vlasnika menadžmenta i saradnika za postignute rezultate. I najvažnije  dobijao je priznanja i poštovanje klijenata.

Od mnogih detalja koji se mogu izdvojiti, daću samo opis načina kako smo donosili odluke, pravili predloge, predlagali rešenja u situacijama kada smo imalo nedevoljno informacija, kada su teme bile komplikovane, rizične, odgovorne…. Tada bi dugo pričali, kombinovali, analizirali i taman kad bih ja pomislio da nema rešenja ili da gubimo vreme, usledila bi njegova čuvena rečenica: „Miroslave, ajde neka prenoći.“

Sutra ujutru, ponovo bi prodiskutovali o temi i Bora bi uobičajeno gledajući pomalo u sto ,pomalo kroz prozor, pomalo u mene, rekao .“ Miroslove, a što misliš da uradimo ovako..“ To je bio pouzdan znak da ima rešene. Nikada nismo pogrešili.

Kada sam počeo sam da vodim filijalu, kada sam radio na drugim poslovima , redovno sam se koristio iskustvom „Ajde neka prenoći“. I nikada nisam krio,naprotiv,rado sam priznavao,čija je to poslovna mantra i ko ju je najčešće i najbolje koristio. Bora Šuškač.

Bora Antić će zauvek ostati član „Kuće slavnih“ ekonomista i bankara Srbije. Njegovo učešće i doprinos u nekim pionirskim koracima razvoja privrede našeg kraja, razvoja bankarskih usluga stanovništvu, uvođenja noviteta u bankarskom poslovanju mu to mesto obezbedjuju i čuvaju.

Gubitak porodice je najveći. Ali , svakako da smrću Bore Antića gubi poslovni i društveni svet Vranja i juga Srbije. Otišao je tiho, a tako odlaze najveći.

U legendu se ne odlazi, već se kao legenda odlazi. Legenda se postaje za života. A Bora jeste legenda.

Učitelju moj, prijatelju moj, laka Ti zemlja.

Napisao – Miroslav Dejković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Dragan 29/09/2023

    Ostavi komentar