Poklon Manastira Hilandar Biblioteci u Vranjskoj Banji: Iz GRČKE stiže još 529 knjigaArhimandrit Metodije, iguman Svete carske lavre Hilandara, će u ponedeljak, 12.02.2024. godine boraviti u Eparhiji vranjskoj. Iguman Metodije će, tom prilikom, posetiti Ogranak Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranjskoj Banji i zvanično uručiti vredan poklon u knjigama.

Ovo je drugi put da se knjige iz Biblioteke najveće hilandarske svetinje, pozicionirane na Svetoj Gori, doniraju Ogranku Biblioteke „Bora Stanković“. Prva donacija je sadržala 206 monografskih publikacija i jedan naslov periodike, časopis za svetootačku praksu i teoriju „Otačnik“.Ovom prilikom Hilandarska zbirka u Vranjskoj Banji se upotpunjuje sa još 529 knjiga iz izdavačke produkcije Zadužbine Hilandara. Vredan poklon u knjigama sadrži umetnička, religijska, filozofska, istoriografska dela, kao i najbolja literarna ostvarenja savremenih srpskih autora.

Podsećamo kulturnu javnost da je 2022. godine u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju svečano otvoren „Hilandarski kutak“ i od tada počinje da se ostvaruje delatna prisutnost misije i nasleđa Manastira Hilandara. Biblioteku celinu “Hilandarski kutak“ čini zbirka od 962 monografske i devet naslova serijskih publikacija.Našim korisnicima i svim Vranjancima je omogućeno da čitaju vredne i značajne knjige donirane iz Biblioteke najveće srpske svetinje. Svaka knjiga iz ove zbirke je kataloški definisana i uobličena u kapitalnom izdanju koje je Biblioteka „Bora Stanković“ publikovala 2023. godine, pod naslovom „Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci“.

Hilandarski kutak i pomenuti katalog knjiga uređeni su i štampani uz blagoslov Arhimandrita Metodija i uz veliku podršku grada Vranja i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića.

Novom donacijom hilandarskih knjiga u Vranjskoj Banji nastavlja se plodna saradnja i još jednom, kao i mnogo puta kroz istoriju, potvrđuje duhovna, kulturna i prosvetna uloga hilandarske svetinje u srpskom narodu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Biše 10/02/2024

    Ostavi komentar