Aktivizam i mladi

Pisac u FOKUSU: Milena Marković i Šurbatović gosti BIBLIOTEKE Bora StankovićBiblioteka „Bora Stanković“ Vranje u okrviru ciklusa „Pisac u fokusu“ ogranizuje književno veče na kome će gostovani Milena Marković, ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade za roman „Deca“ i Aleksandar Šurbatović glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Dereta.

Milena Marković (Zemun, 9. april 1974) srpska je pesnikinja, dramska spisateljica, scenaristkinja i univerzitetska profesorka. Diplomirala je dramaturgiju 1998. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za knjigu Ptičje oko na tarabi dobila je 2010. godine nagrade „Biljana Jovanović” i „Đura Jakšić”.Napisala je nekoliko drama koje su sa velikim uspehom izvođene na domaćim i međunarodnim scenama: Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Brod za lutke, Nahod Simeon, Šuma blista, Žica i Zmajeubice. Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eks-ju prostora, dve nagrade Sterijinog pozorja za najbolji tekst (za dramu Nahod Simeon 2007. godine i dramu Brod za lutke 2009. godine), nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz” 2005. godine i nagrade „Todor Manojlović” 2009. godine.

Za knjigu „3 drame” dobila je nagradu „Miloš Crnjanski” 2007. godine. Milena Marković napisala je i scenarija za igrane filmove Sutra ujutru (2007), Beli, beli svet (2009) i Otadžbina (2015), kao i za dokumentarni film Rudarska opera 2006. godine. Sve navedena ostvarenja režirao je Oleg Novković, a u slučaju filma iz 2009. godine učestvovao je ravnopravno i u pisanju scenarija. Milena je 2016. godine, na 44. FESTU, dobila nagradu za najbolji scenario za film Otadžbina. Vanredna je profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za dramaturgiju.Aleksandar Šurbatović je rođen 1973. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Kragujevcu, a na Filološkom fakultetu u Beogradu studirao je Opštu književnost sa teorijom književnosti i Arheologiju na Filozofskom fakultetu. Osam godina je živeo u Amsterdamu. Trenutno radi kao glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj kući Dereta iz Beograda. Do sada je uredio i priredio preko 200 naslova, uglavnom prevedene književnosti, a bavi se i prevođenjem proze i poezije sa engleskog jezika. Izdao je zbirku poezije „Mitologija spaljene zemlje“ (Filip Višnjić, 2010) i roman „Upokojavanje prosektora Majerhofera“

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Dositej 29/08/2022

    Ostavi komentar