PBJ: OTVORENOST podataka ključna za pravosuđe



Koalicija „Pravosudna baza jug“ objavile je rezultate istraživanja „Utvrđivanje potreba udruženja i medija na jugu Srbije za objavljivanje u otvorenom formatu podataka iz pravosuđa“.

Istraživanje je sprovedeno u drugoj polovini 2020. i početkom 2021. godine.



Autor ovog istraživanja je Ivan Grujić, pravnik iz Leskovaca i član Programskog saveta Pravosudne baze jug.

U sklopu istraživanja, radi boljeg razumevanje otvorenih podataka i ilustracije šta oni predstavljaju, kakve mogućnosti pružaju i kako se sve mogu koristiti, analizirali smo, između ostalog i uspešnost država Evrope i Severne Amerike u suzbijanju pandemije virusa Covid-19 u 2020. godini. Kako do samog održavanja konferencije želimo javnosti da učinimo dostupnim delove istraživanja, opisaćemo ovde naša saznanja o ovom segmentu istraživanja – rekli su iz „Pravosudne baze jug“.



DEO istraživanja FOTO promo

Najbolje rangirana zemlja po ovom istraživanju je Norveška, čiji broj umrlih je u 2020. godini manji za 0,3 odsto, u odnosu na prosečni godišnji broj umrlih od 2015. do 2019. godine.

Prema podacima koji su izneti, u Srbiji je smrtnost u 2020. godini veća za 12,4 odsto, u odnosu na prosečan broj umrlih u periodu od 2015. do 2019. godine.

Podaci o ukupnom broju umrlih preuzeti su sa internet prezentacija zvaničnih institucija za statistiku. U jednoj koloni smo izračunali prosečni petogodišnji broj umrlih lica od 2015. do 2019. godine. U drugoj smo naveli broj umrlih u 2020. godini. Smatramo da su promene u ukupnom broju smrtnih slučajeva prošle godine direktno (smrt zbog virusa Covid-19), ili indirektno (zbog opterećenja zdravstvenih sistema), posledica pandemije virusa Covid-19 – kažu u PBJ.

FOTO promo Detalj iz rada PBJ

Iz „Pravosudne baze jug“ naglasili su da su za indikator na osnovu koga je merena usprešnost država uzet ukupni broj umrlih lica u jednoj godini.

Evidencija umrlih se precizno vodi u državama koje su nam bile u fokusu. Nismo hteli da analiziramo zvanične brojeve ljudi koji su umrli zbog virusa Covid-19 jer postoje sumnje u tačnosti tih podataka – stoji u saopštenju “Pravosudne baze jug”.

Zemlja sa najvećim povećanjem broja umrlih u odnosu na period 2015. -2019. je Albanija, gde se broj umrlih u 2020. godini povećao za 25,7 odsto.

Istraživač i član Pravosudne baze jug, Ivan Grujić, gostao je u emisiji „15 minuta“ u produkciji Južnih vesti.

Emisiju „15 minuta“ možete pogledati OVDE.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar