Pahomije za NOVOSTI: Metodije je i RANIJE ŽELEO DA ODEPortal Dnevnih novina „Novosti“ objavio je tekst pod nazivom „Prohor Pčinjski ostao bez IGUMANA: Ne prestaju spekulacije o nesuglasicama u vranjskoj eparhiji“. Podsećamo, episkop (ili mitropolit – nije potvrđena titula) Pahomije, uručio je razrešenje Arhimandritu Metodiju Markoviću nakon pojavljivanja snimka na kome se vidi prvi čovek eparhije kako otežano hoda. Ovaj snimak podelio je javnost u Vranju, a prvi „osumnjičeni“ za širenje ovog snimka bio je Metodije Marković.

Metodije je najpre na društevnoj mreži Facebook objavio da je dobio „otkaz“ i da odlazi iz svetinje“. Što je građanima Vranja bilo dovoljno za otvaranje polemike o pravom stanju u Eparhiji.Draga braćo i sestre, moja duhovna deco, prijatelji, obaveštavam vas da sam odlukom episkopa vranjskog razrešen dužnosti igumana manastira, i da u narednom periodu treba da pređem u neki drugi manastir. Voleo bih da vas vidim, blagoslovim i da se pozdravimo. Biću u manastiru još par dana, pa ko može da dođe biće mi drago – napisao je Metodije, ali nakon polemika koje su se povele u komentarima izbrisao je objavu, a objavile su NOVOSTI danas.

Vladika vranjski Pahomije, u izjavi za „Večernje novosti“, naveo je da nema nikakvog sukoba, kako se spekuliše u javnosti.On je tražio otpust još prošle godine, ali nije otišao. Želeo je dalje da napreduje, ali je ovo mala eparhije gde nije imao mogućnosti, te će verovatno u nekoj od eparhija koju izabere imati mogućnost daljeg napredovanja. Prohor Pčinjski je značajan manastir i ima veliku ekonomiju i potrebno je da ga vodi neko ko ima veće organizacione sposobnosti. Po Ustavu SPC episkop je duhovni nastojatelj svih manastira u eparhiji, tako da ću ja preuzeti na sebe upravljanje manastirom. Nije prvi put da iguman ode iz manastira i to su tekuće stvari u crkvi – kaže episkop vranjski.

  On dodaje da ne želi da se bavi društvenim mrežama i navodima na njima jer nema vremena da tako nešto prati.

  Manastir Sveti Prohor Pčinjski je specifičan. Mnogo smo uradili ne samo u ovom predelu već i u smislu obeležavanja važnih datuma i sećanja na događaje koji su zaboravljeni u našoj istoriji. Nisam siguran da li to nekome smeta – kaže prvi čovek Eparhije vranjske.

   Portal InfoVranjske.rs objavio je tekst biografije Metodija Marković pod nazivom „Najskuplji učenik Pahomija: Kako je Miloš “Aligator” postao Arhimandrit Metodije“

   Podsećamo, Metodije Marković odbio je da razgovara sa novinarima portala InfoVranjske.rs, povodom ovog slučaja.

   Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Vernica 06/06/2024
    2. Su 06/06/2024
    3. MS 06/06/2024

    Ostavi komentar