OVO su sela sa NEOBIČNIM imenom u PČINJSKOM okruguŠirom sveta postoje mesta sa neobičnim nazivima. Pčinjski okrug nije izuzetak kada su u pitanju takvi nazivi.

Prema stručnjacima koji se bave proučavanjem nastanka naziva sela, postoji više faktora koji su uticali. Uglavnom su nastajali iz naroda i jezika kojim se nekada govorilo. Pored toga, važan uticaj je imala i geografska lokacija jer su mesta često bila prepoznatljiva po nečemu. Mnogi nazivi su nastali na realnim osnovama i stvarnim događajima. Ipak, postoje i brojni mitovi, legende i predanja o nastanku naziva.Slavomir Kostić, profesor geografije i novinar iz Vranjske Banje kaže da „ssim uobičajenih faktora koji su uticali na to koji će naziv dobiti neko selo, veoma su bitne istorijske, ali i političke okolnosti“.

Ukoliko naziv nije nastao na mitskoj osnovi, dešavanja iz stvarnog života su mogla biti ključna kod dodele imena. Neki istorijski događaji zbog kojih su sela dobijala nazive možda nisu istiniti, ali su bazirani na realnim osnovama, rekao je KostićU opštini Surdulica, uz granicu sa Bugarskom, nalaze se Groznatovci. Ovo je selo u nekadašnjem Trnskom srezu sa sedištem u Trnu. Broji dvadesetak stanovnika, a pretežno je naseljeno Bugarima. U ovom mestu je rođen kapetan Sima Sokolović.

Kruševa Glava i Ostra Glava su sela u Poljanici. Ostra Glava je dobila naziv po Ostroglavskom ridu na čijoj kosi se i nalazi. Osnovali su je Srbi, kasnije su se naselili Albanci i Turci, da bi posle njihovog povlačenja selo ponovo postalo srpsko. Kruševa glava je jedno od najstarijih sela u Poljanici. U srednjovekovnom dobu,  bilo je važno naselje na putu Vranje-Leskovac. Među prvim stanovnicima u Kruševoj Glavi bio je bogati Jovan koji je napadao i pljačkao Turke. Međutim, Turci su mu ubili celu porodicu i razbili kuću.

Selo Kostomlatica je u opštini Vladičin Han i nalazi se na oko 15 kilometara od navedene opštine. Ovo selo sa neobičnim nazivom ima dvadesetak žitelja. Nekoliko kilometara bliže do Vladičinog Hana, Mrtvica je mesto koje broji čak 380 stanovnika. U Mrtvici postoji i Crkva Svete Bogorodice.

Pod uticajem menjanja jezika, nazivi sela često imaju drugačije pravo značenje od onoga na šta nas asociraju u današnje vreme.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Gastarbajter 08/11/2022
    2. Zorka poljanačka 08/11/2022
    3. Sladjan 08/11/2022

    Ostavi komentar